Boost je behandelplan:
3 dingen die je zelf kan doen

Catharina DelmarcelGenezenLeave a Comment

Boost je behandelplan

Hoeveel percent van de bevolking lijdt aan het syndroom van Münchhausen? Je weet wel, die psychische aandoening waarbij je denkt dat je de builenpest hebt maar eigenlijk zo fit als een hoentje bent.

Afgaand op het aantal mensen met “onverklaarbare” en “subjectieve” klachten zou dat wel eens flink wat kunnen zijn.

Zo lijkt het.

Dus ben ik het even gaan opzoeken: naar schatting is het 0,8%. En als je geen verpleegkundige bent, is de kans nog kleiner. Ben jij een van die mensen? Ga dan in godsnaam iets leukers doen dan blogs lezen over genezen. Disco bowling is misschien iets voor jou. Of neem een puppy.

Maar statistisch gezien is de kans klein.

Wat betekent dat jij niet gek bent.

Je klachten zijn reëel.

Ook al worden ze niet echt erkend. Of lijkt er geen oplossing voor.

Het gebeurt dat de arts die je fantastisch helpt bij een acuut probleem geen raad weet met je chronische kwaal. Dat de specialist de geijkte medicatie voorschrijft en je toch niet beter wordt.

Dan is het tijd om verder te zoeken.

Blijf niet hangen bij het idee dat wat je ervaart “nu eenmaal hoort bij ouder worden”. Dat je een zwak gestel hebt/ overgevoelig bent/ met slechte genen gezegend/ gewoon wat meer moet gaan fietsen. Dat zijn dooddoeners die mensen met chronische klachten helaas maar al te vaak voorgeschoteld krijgen.

Het is jouw lijf, jouw leven.

Nieuwe medische inzichten worden om de haverklap gepubliceerd. Dat is hoopvol, boeiend en helemaal hot in dit digitale tijdperk. Helaas duurt het naar schatting 17 jaar voor die kennis de gemiddelde artsenpraktijk bereikt. In die tijd zijn je kinderen van huis. Of heb je klavecimbel, Italiaans en Urdu geleerd. Daar wil je niet op zitten wachten.

Hoe breng je zelf je behandeling in een hogere versnelling?

1. Vergroot je kennis

Zoek meer informatie over je conditie. Je hoeft het niet meteen te begrijpen allemaal. Of in je eentje te gaan dokteren – doe dat vooral niet.

Maar op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen kan geen kwaad. Wat zijn de recente inzichten op medisch gebied? Zijn er patiënten die hier ervaring mee hebben?

In online patiëntengroepen, bijvoorbeeld op Facebook, vind je veel informatie. Onder je medepatiënten zitten vaak mensen die al veel gelezen en geprobeerd hebben, praat met hen. Zij kunnen je misschien goede bronnen aanraden. Kijk ook of er nieuwe boeken zijn verschenen over het onderwerp. Wat zegt men in de reviews van het boek (bvb op Amazon)? Wie medische publicaties begrijpt, kan zoeken op sites als PubMed naar nieuwe studies.

De kennis die je opdoet kan je voorleggen aan je medische team.

Waarschuwing: doe het rustig aan. Lees in kleine stukjes en verlies je Zelfzorg niet uit het oog. Kostbare nachtrust verspelen achter de laptop is geen gezond idee (sprak ze uit ervaring).

2. Gebruik je gezonde verstand

Wat werkt voor de een is niet per sé bevorderlijk voor de ander. Er is geen uniforme weg naar genezing. Alle informatie die je verzamelt zal je moeten filteren met je eigen inzicht en ervaring.

Vertelt iemand enthousiast over hoe goed ze zich voelt met een therapie van koudwaterbaden en 24u vasten, terwijl jij omkiept als je alleen al je lunch overslaat en ’s winters nooit zonder thermisch ondergoed de deur uitgaat? Dan volgt jouw pad naar genezing hoogstwaarschijnlijk een andere route.

Is je behandelaar helemaal in de ban van rauwkostdiëten, terwijl ongekookt voedsel jouw klachten verergert? Niet “gewoon even doorbijten”, gebruik je verstand!

Durf te vertrouwen op je buikgevoel en de signalen van je lichaam. Want jij kent je lijf als geen ander.

3. Schep helderheid in wat er met jou gebeurt

Wat zijn je specifieke klachten? Hoe vaak en hoe heftig komen ze voor? Zijn ze altijd dezelfde of veranderen ze onder invloed van je dieet, je cyclus of bepaalde gebeurtenissen?

Een symptoomdagboek bijhouden geeft meer inzicht in de specifieke aard van je klachten. Je ontdekt misschien dat je vooral bij volle maan aan slapeloosheid lijdt – wat een teken van parasieten kan zijn. Of je beseft dat de migraines je menstruele cyclus volgen – mogelijk een symptoom van een verstoorde hormoonspiegel.

Dit soort van specifieke gegevens kan je behandelaar helpen om de oorzaak van je probleem op het spoor te komen. Hij of zij kan daardoor verbanden zien die niet eerder opvielen.

Mini-stapjes om vandaag mee aan de slag te gaan:

1. Zoek een online patiëntengroep voor jouw conditie. Internationale (Engelstalige) groepen bevatten vaak meer informatie.

2. Neem een moment om te luisteren naar je lijf. Ga in een gemakkelijke positie zitten of liggen, adem een paar keer diep in en laat je aandacht traag van boven naar onder door je lichaam glijden. Wat kom je tegen?

3. Haal een mooi agendaatje om symptomen bij te houden. Leg er een pen naast.

Op deze manier neem je als patiënt een actievere rol aan in je eigen genezingsproces. Het oude concept, dat je lijf een homp vlees is die je ter inspectie aan de dokter aanbiedt, is lang achterhaald.

Over naar jou

Welke mini-stap lijkt jou het makkelijkst? Ben je hierdoor wat wijzer geworden over je toestand? Laat het me weten!

xxx Catharina

Plaats een reactie