Grasgevoerd en wild gevangen – Boer Robbie review

Catharina DelmarcelBlog, Eten2 Comments

Grasgevoerd en wild gevangen - Boer Robbie review

Als je veel moeite doet om gezond te eten, wil je ook kwaliteit in je winkelmandje. Dingen die liefst niet bespoten, genetisch gemanipuleerd of in chemicaliën gedrenkt zijn. Zulke ingrediënten smaken meestal ook stukken beter. Je hoeft er geen mayo of kaassaus overheen te gooien.

Bij dierlijke producten vind ik kwaliteit eens zo belangrijk. Omdat toxines zich vaak opstapelen in vetten. Niks mis met dierlijk vet op zich, het is zelfs erg nuttig, maar er moet natuurlijk geen troep in zitten. En al helemaal geen extra shotje antibiotica, wat bij conventioneel gekweekte dieren courant wordt toegediend. Ook de levenskwaliteit van het dier is iets waar ik me zorgen om maak. Daarom ging ik als student al naar de bio slager. Het hoefde geen grote lap vlees te zijn, maar wel eentje waar ik me goed bij kon voelen.

“Je bent niet wat je eet, je bent wat je eten eet”

Wordt je spinazie gekweekt in volle grond, onder echt zonlicht of zit hij in bakjes water met chemische mest onder een lamp? Het bepaalt hoe de moleculen van die spinazieblaadjes eruitzien. En die komen natuurlijk ook in jouw systeem terecht als je lekker spinaziepuree maakt.  

Wat een dier eet, komt even goed in jouw lijf terecht. Eet dat dier vooral voer dat het vetmest, maar eigenlijk bestaat uit een soort afvalproducten uit de industrie, zal de kwaliteit van het vlees / de melk / eieren minder zijn.

Daarbij telt ook de locatie mee, natuurlijk. Een bio geit die in een stukje weiland langs de kant van een snelweg staat, zal in haar melk en vlees meer lood hebben zitten dan een dier dat ergens in de wilde natuur graast.

Grasgevoerd vlees, wat is dat eigenlijk?

Ik heb intussen ontdekt dat 100% grasgevoerd vlees, van dieren die gewoon vrij rondlopen en grazen, een zeldzaam iets is in onze streken. We hebben er de natuurgebieden niet meer voor, helaas. Daarom staat het merendeel van het vee bij ons 90% van de tijd op stal. Ook heb ik gemerkt dat er soms wel “grasgevoerd” op een label staat, maar dat de kleine lettertjes zeggen dat de dieren wél bijvoeding krijgen, vooral ’s winters, omdat het gewoon niet mogelijk is ze de hele tijd te laten grazen.  

Er zijn maar een paar producenten die de belofte 100% grasgevoerd echt waarmaken. Daarom was ik ook geïntrigeerd toen er een nieuw bedrijfje op de markt kwam in Nederland, BoerRobbie.nl, met écht 100% grasgevoerd vlees en wild gevangen vis.

Grasgevoerd vlees was iets wat wij onszelf tot nu toe niet zo vaak gunden. Ik koop wél altijd bio vlees en waar het kan ook bio of wild gevangen vis. Meestal kijk ik uit naar een koopje of actie en dan sla ik een voorraadje in en gooi het in mijn XL diepvries (beste investering ooit).

Ik vond het dan ook echt leuk toen ik de kans kreeg om voor BoerRobbie.nl een proeverij te doen en met hun producten een paar receptjes te maken. Lucky me!

En al helemaal omdat ik daarbij jou, lieve lezer, mag verwennen met een MEGA tof geschenk (zie onderaan)!

Voor alle duidelijkheid: ik krijg niet betaald om dit artikel te schrijven of te verwijzen naar BoerRobbie. Ik hecht er heel sterk aan om vrijuit en onafhankelijk mijn mening te kunnen geven op dit blog 😊

Mijn ervaring met de producten van BoerRobbie

Robbie en zijn partner Hala woonden met hun gezinnetje eerder in Thailand, waar ze de paleo webshop PaleoRobbie uit de grond stampten. Met onder andere ook paleo kant-en-klaar maaltijden en snacks waarvan het water me in de mond loopt. Ik hoop dan ook van harte dat ze dit hier in Nederland snel gaan herhalen! Hun nieuwe bedrijfje BoerRobbie biedt nu al een mooi aanbod aan grasgevoerd vlees en wild gevangen vis.

Wij mochten onze favorieten doorgeven en ontvingen een wel héél genereus pakket met Iberico ribbetjes, ribeye steak, striploin steak, hamburgertjes (Kiki’s favoriet), rundergehakt, lamskoteletjes, twee prachtige lamskronen (waar mijn man gek op is) en een paar hertenmedaillons (mijn favoriet), een hele zalmfilet (favoriet van ons drietjes) én een heilbot. Dikke merci, Robbie & Hala!!😘

Laat ik onze ervaring even bespreken volgens de punten die ik belangrijk vind:

Kwaliteit

Zoals gezegd koop ik vlees minstens bio, maar dit gaat ver voorbij bio. Het is vlees van loslopende (of zwemmende) dieren uit natuurgebieden. Je kan het dus eigenlijk gewoon als “wild” betitelen. De lamskoteletten zijn groter en vleziger dan wat ik ooit gezien heb. De steak ongelooflijk mals. De zalm heeft een diep oranjerode kleur en is heel stevig van structuur. De méga grote ribbetjes waren een topper bij het hele gezin – en bij onze pluishond die achteraf de botjes mocht afknagen.

Wat ik ook bijzonder vond, was dat het vet van het lamsvlees veel lichter leek dan wat ik gewend ben. Normaal verteer ik schapenvet niet zo makkelijk. En al helemaal niet als het opnieuw opgewarmd wordt. Van deze lamskroon hebben wij 3 dagen gegeten en het beviel me telkens even goed.

Smaak

“Woeeehoee!”, dit was wat mijn man spontaan uitriep toen hij het lamsvlees proefde. De steaks, burgers en ribbetjes die we op de BBQ legden waren allemaal ont-zettend lekker. De hamburgertjes vond ik misschien een beetje te sterk gekruid, voor ons hoeft dat niet zo omdat we ongekruide burgers gewend zijn.

Gisteravond bakten we als snackje voor het slapengaan nog snel een stukje zalm op, met olijfolie in de pan tot het vel knapperig was. Wat citroen erover, snuf zout. Dat was echt gewoon snoep!

Qua smaak zouden wij liefst nooit meer iets anders eten. Dikke 10 op 10.

Ecologie

Ik ga er niet over liegen, ik maakte me aanvankelijk grote bedenkingen bij dit punt. Want een deel van het vlees is afkomstig uit Spanje en Nieuw-Zeeland. Dat is toch net het tegenovergestelde van ecologisch?? Robbie gaf me daarover een heel boeiend antwoord. Ik laat je het in zijn eigen woorden lezen, neem er een paar minuutjes de tijd voor.  

Als je de documentaire (en boek) Sacred Cow kent, of het werk van bioloog Allan Savory, was je al op de hoogte van de feiten die Robbie aanhaalt over veeteelt en het milieu. Maar dat het invliegen van vlees uit Nieuw-Zeeland vergelijkbaar is met de ecologische voetafdruk van de petroleum-intensieve veeteelt bij ons, was voor mij ook nieuws.

Dat is wat ik zo mooi vind aan wat dit bedrijfje doet. Ze gaan de grote vragen niet uit de weg, spitten alles uit tot op de bodem en geven een antwoord dat veel steviger onderbouwd is dan de losse slogans die je doorgaans voorgeschoteld krijgt.

Dierenwelzijn

Ons welzijn en het welzijn van de dieren die we consumeren moeten ideaal gezien gelijk oplopen. In het geval van deze producten is dat ook zo. Hoewel, de wilde Alaska zalm en in Nieuw-Zeeland loslopende runderen hebben het waarschijnlijk stukken leuker dan wij scharrel-mensjes.

Iets wat ons opviel: we hadden allemaal minder grote porties nodig dan we normaal eten van “gewoon bio” vlees om een vol gevoel te hebben. Er zit op de een of andere manier méér energie in het vlees van deze wilde dieren. Of misschien is het wel compacter van structuur. Ik voel me er in elk geval heel goed bij om zulk “wild” vlees te mogen eten.

Prijs

Het rundsvlees is een stuk duurder dan de bio-biefstuk die ik normaal koop – het is dan ook bijna een ander product. Maar het lamsvlees en varkensvlees vielen me erg mee van prijs. Volgens mij kost een varkenshaasje bij mijn bio slager zelfs meer. De kip en parelhoen kosten rond de 10 euro/kilo, wat super goed op budget is. Helaas hadden wij die er niet bij gevraagd, dus zal ik ze bij mijn volgende bestelling uittesten.

Ik ben zo’n klant die niet graag verzendkosten betaalt, dus vond ik het wel leuk dat bij BoerRobbie het verzenden gratis is vanaf 99- euro, wat ik eigenlijk sowieso minimum uitgeef bij een vleesbestelling.

Omdat we daadwerkelijk sneller vol zaten met dit vlees, zou het wel eens kunnen dat de rekening uiteindelijk niet zo verschillend is als wat we normaal uitgeven. Daar zou ik even een tijdje mee moeten experimenteren om het precies uit te zoeken. Ik blijf nog wel mijn koopjes inslaan, maar ga dit zeker afwisselen met de heerlijke producten van Boer Robbie. We zijn er inmiddels al een beetje aan verslaafd 😉

De AIP ACTIE!

Wil jij ook bij BoerRobbie bestellen? Dan mag ik je van Robbie himself in de watten leggen met een mega tof cadeau: een 100% grasgevoerde Ribeye steak helemaal GRATIS en voor niks bij je bestelling. Yihaa, cowboy!

Hoe krijg je die? Voeg een ribeye toe aan je bestelling en geef bij het afrekenen de code AIPRIBEYE in. Of ga naar de webshop via deze link, dan wordt de korting automatisch toegepast bij het afrekenen

PS Binnenkort komt er nog een tweede actie voor mijn lezers die de wild gevangen vis willen uitproberen. Lucky you!

xxx Catharina

Comments

Plaats een reactie