Genieten

Hoe houd je een glimlach op je gezicht als het water je aan de lippen staat?

Want daar komt het meestal op neer na jarenlange ziekte.

De meesten van ons zijn bekaf, blut of depri. Of alle drie tegelijk.

Elk spatje energie gaat naar overleven. Een beetje levenskwaliteit, daar kom je gewoon niet aan toe. En dat is net zo cruciaal voor je welzijn.

Moet je dan een grimmige Mona Lisa worden, met zo’n bevroren neplachje opgeplakt?

Image

Absoluut niet. Maar we gaan wel jouw echte lach weer bovenhalen. Een halve seconde misschien vandaag. En morgen een hele. Totdat je mojo uit het slop is.

Midden in deze vreselijke toestand kan je namelijk iets heel moois leren. Ik noem het radicale Zelfzorg. Met een hoofdletter Z. Het is het gouden ei van genezing.

Zelfzorg gaat over ademruimte scheppen. Rust krijgen als jij dat nodig hebt. Een beetje liefde, een beetje vrede en een hoop minder op je to-do-lijst.

Een beetje liefde,
een beetje vrede en
een hoop minder
op je to-do-lijst.

Zelfzorg betekent stapsgewijs een gezonde routine uitbouwen voor jezelf. Met voldoende slaap, beweging, voeding en ontspanning. Dat is niet alleen mogelijk, het is hoogst noodzakelijk als je ziek bent.

Zelfzorg gaat ook over luisteren naar je innerlijke stem. Die gevoelskant kan je niet negeren. Gezondheid ligt in de harmonie tussen hoofd, hart en leden.

Het is me niet komen aanwaaien, die kennis.

Image

Jarenlang leefde ik in een cocon van zorgen en stress. Ik wilde niet toegeven aan de ziekte. De perfectionist in mij jakkerde maar door, terwijl mijn lijf schreeuwde om een time-out. Plichtsgetrouw probeerde ik te doen wat ik dacht dat moest gebeuren. Zelfs al voelde dat niet oké. Naar buiten gaan, wat bewegen, op tijd eten, een moment voor mezelf en vroeg naar bed… Het schoot er regelmatig bij in. Iets doen gewoon voor de lol of afspreken met vrienden? Daar kwam ik zelden aan toe.

Het leek alsof het niet anders kon, toen. Met mijn kleine voorraadje energie voelde ik me helemaal klem zitten in dat drukke bestaan.

In mijn praktijk zie ik keer op keer hetzelfde scenario. Zieke mensen die hard hun best doen. Heel hard. En zichzelf voorbijlopen.

Klinkt bekend?

Dan kan je vast iets opsteken van de praktische Zelfzorg-strategieën die ik inmiddels heb ontwikkeld.

Met kleine, maar vastberaden acties kan je jezelf geleidelijk aan loswerken uit die benarde situatie.

Het begint met
meer vriendelijkheid kweken,
voor jezelf dan.

Het begint met meer vriendelijkheid kweken, voor jezelf dan. Durven bepalen wat je nodig hebt. En neen zeggen tegen de dingen die je belasten.

Je kan ook leren om op een aangenamer tempo te gaan leven. Met wat stilte in je hoofd af en toe. Probeer bijvoorbeeld deze mini-meditaties voor mega drukke mensen eens uit. Zorgen dat je lekker slaapt, daar kunnen mijn maffioso slaaptips bij helpen. En je hoeft geen uren naar de fitness. Ik leer je de leukste manieren om te bewegen zonder te sporten. Dan voel je je meteen wat beter in je vel.

Image

Zulke praktijken lijken miniem, maar ze tellen wel op allemaal. Zeker als je ze vaker herhaalt. Uiteindelijk vind je jezelf weer terug. Dan krijg je ook meer puf voor iets gezelligs. En voor de dingen die je boeien. Weet je nog, wat je vroeger zo graag deed?

Naast oefeningen in Zelfzorg, zal ik je tonen hoe je met lekkere hapjes je lichaam in balans brengt. Daarnaast bespreek ik ook nieuwe inzichten in medische onderwerpen om je behandelplan vooruit te helpen.

Het is een én-én verhaal. Want zoveel is zeker: om weer beter te worden kan je niet enkel steunen op een geweldige arts en een dito dieet.

Je moet ook aandacht geven aan de manier waarop je met jezelf omgaat.

Zet Zelfzorg op de eerste plaats, waar het hoort, dan krijg je zo weer een smiley face 😊

Vindt je het lastig om tijd voor jezelf vrij te maken - laat staan om aan Zelfzorg toe te komen? Kom dan eens langs in mijn praktijk, dan maken we samen een plan op maat.

Image