Genieten

Hoe houd je een glimlach op je gezicht als het water je aan de lippen staat?

Want daar komt het meestal op neer na jarenlange ziekte.

De meesten van ons zijn bekaf, blut of depri. Of alle drie tegelijk.

Elk spatje energie gaat naar overleven. Een beetje levenskwaliteit, daar kom je gewoon niet aan toe. En dat is net zo cruciaal voor je welzijn.

Image

Kom, we gaan wel jouw lach weer bovenhalen. Een halve seconde misschien vandaag. En morgen een hele. Totdat je mojo uit het slop is.

Midden in deze vreselijke toestand kan je namelijk iets heel moois leren. Ik noem het radicale Zelfzorg. Met een hoofdletter Z.

Zelfzorg gaat over ademruimte scheppen voor jezelf. Rust krijgen als jij dat nodig hebt. Niet altijd maar drukdrukdruk lopen doen. Kijk vandaag nog op je naar je drukke agenda en stip aan wat er allemaal teveel aan is. Hoe kan je dat schrappen of naar een ander delegeren?

Zelfzorg gaat ook over doelbewust de dingen weer opzoeken die jou blij maken. Misschien in een iets andere vorm, aangepast aan wat je aankan. Doe daar eens een brainstorm rond met je man, je bestie of je therapeut.

Voor mij is Zelfzorg ook een stukje Zelfliefde. Lief zijn voor je eigen zelf. Ja hoor, je hebt het verdiend, net als iedereen! Daar hoort ook bij dat je omgaat met mensen die lief voor jou zijn. Energie-vampieren, "frenemies" en stiekeme onderuithalers kunnen we allemaal missen als kiespijn - hou ze op een afstand.

Maak voor jezelf een leven met beetje liefde, een beetje vrede en een hoop minder op je to-do-lijst.

Een beetje liefde,
een beetje vrede en
een hoop minder
op je to-do-lijst.

Zelfzorg betekent ook stapsgewijs een gezonde routine opbouwen voor jezelf. Met voldoende slaap, beweging, voeding en ontspanning. Dat is niet alleen mogelijk, het is hoogst noodzakelijk als je ziek bent.

En tenslotte gaat Zelfzorg ook over luisteren naar je innerlijke stem. Die gevoelskant kan je niet negeren. Gezondheid ligt in de harmonie tussen hoofd, hart en leden.

Het is me niet komen aanwaaien, die kennis.

Image

Jarenlang leefde ik in een cocon van uitputting en stress. Ik wilde niet toegeven aan de ziekte.  Plichtsgetrouw probeerde ik te doen wat ik dacht dat moest gebeuren. Zelfs al voelde dat niet oké.

Naar buiten gaan, wat bewegen, op tijd eten, een moment voor mezelf en vroeg naar bed… Het schoot er regelmatig bij in. Iets doen gewoon voor de lol of afspreken met vrienden? Daar kwam ik zelden aan toe.

Het leek alsof het niet anders kon, toen. Met mijn kleine voorraadje energie voelde ik me helemaal klem zitten in dat  bestaan.

In mijn praktijk zie ik keer op keer hetzelfde scenario. Zieke mensen die heel hard hun best doen. En zichzelf daarbij vaak voorbijlopen. Je kan immers niet gewoon in je bed blijven liggen, zoals met een griepje.

Klinkt bekend?

Dan kan je vast iets opsteken van de praktische Zelfzorg-strategieën die ik inmiddels heb ontwikkeld.

Met kleine, maar vastberaden acties kan je jezelf geleidelijk aan loswerken uit die benarde situatie.

Het begint met
meer vriendelijkheid kweken,
voor jezelf dan.

Het begint met meer vriendelijkheid kweken, voor jezelf dan. Durven bepalen wat je nodig hebt. En neen zeggen tegen de dingen die je belasten.

Je kan ook leren om op een aangenamer tempo te gaan leven. Met wat stilte in je hoofd af en toe. Probeer bijvoorbeeld deze mini-meditaties voor mega drukke mensen eens uit. Zorgen dat je lekker slaapt, daar kunnen mijn slaaptips je bij helpen. En je hoeft geen uren naar de fitness. Ik leer je de leukste manieren om te bewegen zonder te sporten. Dan voel je je meteen wat beter in je vel.

Image

Zulke praktijken lijken miniem, maar ze tellen wel op allemaal!

Zeker als je ze vaker herhaalt.

Naast oefeningen in Zelfzorg, zal ik je tonen hoe je met lekkere hapjes je lichaam in balans brengt. Daarnaast bespreek ik ook heo je kan samenwerken met je medische team om je behandelplan vooruit te helpen.

Het is een én-én verhaal.

😊

Image