Genezen

Je legt je niet neer bij een doemdiagnose.

Of bij het gebrek aan een diagnose überhaupt.

Je laat je ook niet met een anti-depressiepilletje in het riet sturen.

Jij wilt weten wat er aan de hand is. En vooral: wat je eraan kan doen.

Nu, graag.

Niet als de kinderen groot zijn en je carrière total loss is. Niet als je relatie is stukgelopen en je vrienden je zijn vergeten. Je hebt al veel te veel mooie dingen gemist. Veel te lang die pijnlijke, onaangename en gênante klachten verdragen.

Het is genoeg.

Je hebt door dat je zelf iets zal moeten ondernemen.

Image

Proficiat!

Het vraagt durf en een vleugje eigen-wijsheid om te doen wat jij doet. Maar goed, het is dan ook jouw eigen lijf, jouw eigen leven dat op het spel staat. Of je omgeving dat nu begrijpt of niet.

Natuurlijk is het lastige van chronische aandoeningen dat ze vaak onder de radar vliegen.

Ze halen je onderuit op een manier die niet meteen zichtbaar is.

Het haalt je onderuit
op een manier die niet meteen
zichtbaar is.

Jij voelt je almaar slechter. Je gebruikt steeds meer middeltjes tegen steeds meer symptomen. Terwijl de vraag waarom je dan zo ziek bent onbeantwoord blijft.

Een zeer logische vraag, overigens.

Want waar de oorzaken van je klachten liggen, daar vind je uiteindelijk ook de oplossing.

Dat is wat ik geleerd heb uit persoonlijke ervaring met chronische vermoeidheid en schildklierziekte. Ik studeerde erover in mijn opleidingen en maak het mee in mijn praktijk als gezondheidscoach.

Als je wilt herstellen, moet je breed denken.

Denk aan de invloed van slaap op je brein. Van stress op je hormonen. Denk aan de waanzinnig grote rol van je darmen op je hele lijf. En hoe infecties en toxines je systeem belasten. Tot het niet meer functioneren kan zoals het dat graag wil doen.

Maak een lijst van al je symptomen: neus, keel en oren, spieren en gewrichten, organen, huid en haar, kracht, concentratie en humeur. En vergeet je slaapstoornis niet. Reken maar van yes dat ze allemaal met mekaar te maken hebben.

Image

Denk ook aan wat er vroeger gebeurd is dat vandaag nog een impact heeft op je welzijn. Zoals chronische spanningen, trauma’s of medische ingrepen. En aan de gezondheidsthema’s die in je familie spelen.

Geen stress! 😉 Het duurt even voor je dit alles op een rijtje hebt.

Dat doe je dan ook best stapje per stapje. Je kan beginnen met meer inzicht scheppen in je eigen dossier, simpelweg met pen en papier.

Probeer daarna deze drie tips om ontsteking te temperen eens uit.

En denk erom: weer beter worden is een proces dat je niet alleen doorloopt. Het klinkt misschien als de regenboogkleurige slogan op de zijkant van een hippiebusje, maar genezen vraagt om samenwerking.

Het klinkt misschien als
de regenboogkleurige slogan op de zijkant van
een hippiebusje, maar genezen vraagt om samenwerking.

Wat ik daarmee bedoel? Samenwerking tussen alle systemen van je lichaam. Tussen weten wat goed voor je is en het dan nog doen ook. Tussen jou en alle behandelaars die jij denkt kunnen bijdragen aan je herstel.

Dit is misschien niet hoe je arts denkt.

Die heeft een specialisme. Een vast protocol. Of maar zestien minuten om zich te verdiepen in jouw dossier, helaas.

Image

Dan is het aan jou om naar meer inzicht op zoek te gaan.

Want uiteindelijk heeft het geen zin om een pilletje te slikken bij elke klacht. Net zoals het geen zin heeft te denken dat een strikt dieet op zich de oplossing is. Of dat een cursus meditatie al je kwalen zal verdrijven.

Combineer aangepaste voeding en een gezonde mind-set en leefwijze met een gerichte behandeling. Dan heb je een ijzersterke aanpak.

Image