Eten

Oei, kan ik dan helemaal niets lekkers meer eten?

Het is waarschijnlijk je eerste reactie op de term “genezende voeding”.

In je verbeelding wordt het wel héél erg karig. Denk twee stukjes pastinaak op een bedje van droge gort. Voorbehouden voor mensen van het type kloosterling of ultra-atleet. Uitgerust met bovenmenselijke discipline, een ijzeren wil en een praktisch kapsel.

Image

Laat ik je dan maar meteen vertellen dat discipline hoegenaamd niet mijn sterkste punt is. Ik ben een smullerd die vroeger met plezier de volledige doos koekjes opat. En ik vind al mijn eten lekker!

Ja, zelfs met een auto-immuun eliminatiedieet.

Dacht je dan echt dat je niets lekkers kon maken met 99% van de groenten, fruit, kruiden en alle soorten vlees, vis en schaaldieren op deze planeet?

Tuurlijk wel. Als ik met die ingrediënten geen heerlijke gerechten had weten te toveren, had ik het niet lang volgehouden, dat “dieet”. Was ik er zelfs niet aan begonnen, om eerlijk te zijn. Wat ik ontdekte, is dat je met heel normale, pure ingrediënten makkelijk receptjes vol smaak produceert. Zelfs als je maar weinig energie hebt om te koken.

Voor mijn cliënten is het schrappen van koffie of chocola even een drempel, net als voor mij toen. Maar verder kunnen ze zich wel verzoenen met het idee van een biefstuk met champignonroomsaus, zoete aardappelfrietjes en een reuzesalade.

Ontbijtjes met
avocado, gerookte zalm en
een bubbelende mocktail.

Of ontbijtjes met avocado, gerookte zalm en een bubbelende mocktail. Dat kan je moeilijk karige kost noemen. Het heeft meer weg van een luxebrunch in een chique bistro.

Ik zie gezichten opfleuren en ruggen rechten als ik mijn cliënten vertel dat ze mogen smullen van scampi’s en spek, olijfjes en worst, bergen kleurrijke groenten, een royale burger of romig vispannetje, tropische smoothies, zoute bakbanaanchips, fruitijs en AIP-gebakjes.

Image

Wie had gedacht dat je van zulk eten zo geweldig kon opknappen ?

De wetenschap achter het paleo auto-immuun protocol (AIP) toont aan dat dit dieet de ontsteking in je lijf gevoelig laat dalen, je bloedsuiker stabiliseert, je darmen weer tot rust brengt, je hormoonbalans bevordert en antistoffen vermindert. Maar dat is niet alles. Deze eetwijze is zo voedingsrijk dat je in principe geen supplementen meer nodig hebt. Je gezondheid krijgt een boost om u tegen te zeggen. Gewoon door wat je in je mond steekt, drie tot zes keer per dag.

En inderdaad, ik ben daar al jarenlang getuige van. Eerst bij mezelf en later bij de mensen in mijn praktijk. Een (groot) deel van de symptomen verdwijnen, extra kilo’s vliegen de deur uit, je voelt je weer frisser en slaapt goed, je humeur verbetert en de antilichaampjes kunnen zakken tot een normaal niveau.

En dat alles zonder op een houtje te bijten. Calorieën te tellen. Of dingen naar binnen te wurmen die je niet lust.

Image

Je kiest gewoon waar je zin in hebt uit de uitgebreide AIP-voedingsmiddelenlijst en zet genieten voorop.

Dat doe ik ook als ik aan het kokerellen sla. Mijn snel-klaar gerechtjes komen meestal voort uit reuze veel goesting (trek) in iets. Soms is dat iets wat op het eerste gezicht onmogelijk lijkt met een eliminatiedieet. Zoals deze decadente brownies met aardbeien. Of een knapperig wokje met zoetzure saus, van toen ik zo graag naar de Chinees wilde. Soms is het een wens mijn dochtertje die me op een idee brengt.

Heerlijk als er vrienden over de vloer komen zijn mijn super simpele BBQ ribbetjes met crunchy koolsla. Finger lickin’ good.

Image

Deze recepten boeten niets in aan smaak, maar zijn vrij van ingrediënten die je ziek houden. Waardoor jij de vrijheid krijgt om weer voluit te gaan leven. "Freedom Food" dus.

Deze recepten zijn vrij van
ingrediënten die je ziek houden.
Waardoor jij de vrijheid krijgt om weer voluit te gaan leven.
Freedom Food dus.

Vergeet het idee dat genezende voeding enkel kommer en kwel is. Stort je met plezier in het avontuur.

Hoe? Door het lekker én makkelijk te maken! Op je bord, maar ook in de rest van je leven. En door slimme vragen te stellen over medische onderwerpen. Zo vind je de snelste route naar herstel.

Klaar om gezond te lekkerbekken en je weer goed te gaan voelen in je lijf?

Kijk hier voor meer kostelijke snel-klaar gerechtjes, helemaal AIP.  Smakelijk!

Image