Als je die hele waslijst van eetwaren gedag wuift, dag 1 van je eliminatiedieet, is de grootste vraag in je hoofd ongetwijfeld: wanneer zal ik deze dingen weer kunnen eten? Je weet immers dat het niet voor altijd is, die eliminatie.
Hoewel we mensen met auto-immuunziekte wel aanraden om gluten voorgoed te schrappen. Maar da’s ook al lang geen ramp meer, met al die nieuwe glutenvrije producten.
Dus wanneer is de vraag, maar ook hoe en in welke volgorde.
Want bij zo’n herintroductie gaan we heel gestructureerd te werk. Je speelt een beetje mini-testlabo bij je thuis en dat doe je op een specifieke manier. Ik leg het je even uit.
Wanneer kan ik geschrapte dingen weer gaan invoeren?
De strikte eliminatieperiode duurt minstens 30 dagen. Dat valt nog te overzien, he? Als je erg gehecht bent aan bepaalde voedingsmiddelen denk dan daaraan, 30 dagen lukt je wel.
Na 30 dagen heb je de keus: ga je nog even door of begin je met het herinvoeren van producten? Weet dat je méér effect zal zien na 60, 90 dagen. Sommige mensen beginnen zelfs pas echt resultaat te zien na 3 maanden. Dus als er na 30 dagen nog niks gebeurd is, en je bent écht heel strikt geweest met de eliminatie, kijk dan of je er nog eens 1x of 2x 30 dagen achteraan kan doen.
De beste tijd om weer dingen te gaan invoeren is als je een duidelijke verbetering van je symptomen hebt gezien en nu merkt dat je toestand stabiel is. Je zou ook geen verteringsproblemen meer mogen ondervinden. Die lekke darm moet weer oké zijn.
Daar heb je soms ook medische hulp bij nodig, bijvoorbeeld om een infectie of dysbiose aan te pakken of een tekort aan maagzuur, gal of verteringsenzymes. Dus blijf je verteringsproblemen ervaren, praat dan zeker met je medische behandelaar of voedingsdeskundige.
Wanneer beter niet?
Sommige producten mag je nooit zomaar zelf weer invoeren. Bijvoorbeeld dingen waarvan je weet dat je er een ernstige allergie voor hebt. Dat doe je enkel en alleen onder toezicht van een arts.
Ga niet herintroduceren als je net een griepje onder de leden hebt of een heel zware inspanning hebt geleverd. Want dan kan je de signalen van je lichaam niet meer helder lezen.
Als je week na week nog een sterke verbetering ziet in je klachten, is het waarschijnlijk ook nog wat te vroeg om iets te veranderen aan je dieet. Gun je lichaam dan nog even de tijd om beter te worden.
Tijdens het herinvoeren zorg je best voor een stabiele situatie, met voldoende slaap en ontspanning. Anders weet je niet of een symptoom vanuit je voeding komt of dat het met andere factoren te maken heeft. Zoals dat je tot middernacht hebt zitten werken, bijvoorbeeld.
Wat is de juiste methode om te herintroduceren?
De voedingsmiddelen worden één na één weer ingevoerd, in een bepaalde volgorde. Er zijn vier categorieën met voedingsmiddelen, ik beschrijf ze in het volgende hoofdstukje.
Symptomen komen meestal binnen de 1-4 u en zijn het hevigst binnen de 24u. Maar soms zijn er ook uitgestelde reacties die pas enkele dagen later duidelijk worden. Daarom raden we je aan om minstens 4 dagen tussen elke herintroductie te laten.
Heb je je eerste voedingsmiddel gekozen – iets uit categorie 1 waar je niet allergisch voor bent – dan ga je als volgt te werk:
- Eet een halve theelepel (of van kruiden: een klein snufje).
- Wacht een kwartier.
- Volgt er een reactie, dan stop je. Het product is op dit moment voor jou nog niet geschikt.
- Merk je geen reactie op, dan neem je een hele theelepel.
- Wacht weer een kwartier.
- Geen symptomen? Neem een eetlepel.
- Nu wacht je 2 à 3 uur.
- Merk je in die tijd geen reactie op, dan eet je een normale portie van het ingrediënt. Bij kruiden betekent dat een portie van een gerecht met het kruid in verwerkt.
- Dan is het afwachten: de komende 4 dagen (je kan ook een week wachten, dat is soms makkelijker) observeer je of er iets verandert in je toestand. Je eet in deze periode géén andere nieuwe ingrediënten.
- Niets opgemerkt? Eerlijk waar? Dan kan je dit ingrediënt veilig weer opnemen in je dagelijkse voeding!
Merk je toch ergens een reactie op, probeer het dan over een tijdje nog eens opnieuw. Als je lichaam meer kans heeft gekregen om te helen dankzij je dieet, je gezonde leefwijze en ondersteunende behandelingen.
Het is heel begrijpelijk dat je sommige dingen zó graag weer wilt eten, dat je de reacties voor jezelf wat ontkent. De teleurstelling kan groot zijn. Maar wil je echt dat dit ingrediënt tussen jou en een leuk, energiek en vervullend leven komt? Nee toch, dat is het immers niet waard!
Ik kan je hand op het hart verzekeren dat ik als voormalig chocoholic de chocola amper nog mis. Ik kan er nu af en toe wel wat van eten, maar het doet me niet zo veel meer. Het feit dat meer dan een paar blokjes me ziek maken (het verstoort mijn slaap en doet oude symptomen opflakkeren), heeft de liefde heel wat bekoeld. Als mijn voeten toch richting Leonidaswinkel gaan lopen, is dat meestal een teken dat ik emotioneel ben of heel erg in de stress zit. Dan gaat het me helemaal niet om die pralines, maar om troost of iets om me af te leiden, een “zoet momentje” voor mezelf.
In welke volgorde worden de ingrediënten uitgetest?
Kies om te beginnen een ingrediënt uit de eerste categorie waar je níet allergisch voor bent en werk zo het rijtje af. Op de AIP-neen lijst vind je een opsomming van de specifieke ingrediënten (voor bijvoorbeeld “kruiden van zaad en bes”).
Dit zijn de officiële categorieën van Sarah Ballantyne, mijn bemerkingen vind je eronder.
Categorie 1
- Eierdooiers
- Groene boontjes, erwtjes, sluimerwten, tuinbonen
- Scheuten van peulvruchten
- Kruiden van zaad en bes
- Olie van noten of zaden
- Ghee (geklaarde boter) van grasgevoerde dieren
- Cacao en donkere chocolade zonder soja of melk
- Koffie om af en toe een kop van te drinken
Categorie 2
- Noten, pitten en zaden
- Wit van ei
- Grasgevoerde boter
- Koffie voor dagelijks gebruik
- Glutenvrije alcoholische drank in kleine hoeveelheden
Categorie 3
- Nachtschades: aubergine, paprika en geschilde aardappelen
- Grasgevoerde zuivelproducten
- Kikkererwten, linzen en spliterwten
Categorie 4
- Nachtschades: tomaten, aardappelen mét schil, chili en andere nachtschades
- Witte rijst
- De overige peulvruchten (liefst geweekt of gefermenteerd)
- Glutenvrije granen en pseudogranen (liefst geweekt of gefermenteerd)
- Een beetje meer glutenvrije alcoholische dranken (blijf matig!)
- Voedingswaren waar je vroeger heftige reacties op vertoonde – doe dit best in aanwezigheid van je arts
Deze categorieën werden door Sarah Ballantyne een tijdje geleden herzien. Wat je hier leest is de nieuwe versie. In de meeste aanpassingen kan ik me wel vinden, maar op sommige punten ben ik wat voorzichtiger.
Koffie wordt nu veel eerder toegevoegd en ook grasgevoerde melkproducten zijn een categorie naar voren opgeschoven. Vanuit een emotioneel standpunt kan ik dit best begrijpen, het zijn dingen waar veel mensen echt naar snakken. Maar vanuit een gezondheidsstandpunt zou ik niet aanraden om dagelijks koffie te drinken en ook met cacao zou ik voorzichtig omgaan, onder andere vanwege de cafeïne in beide.
Koemelk, ook grasgevoerd, geeft bij veel mensen problemen omwille van de lactose en de caseïne (die zelfs in de beste ghee voorkomt). Ik zou aanraden om voorzichtig te beginnen met gefermenteerde, volvette producten van schapen- en geitenmelk, zoals feta en yoghurt.
Welke reacties zijn mogelijk bij een herintroductie?
Het kan eng lijken, die dingen weer gaan uitproberen nu je ze een tijd niet gegeten hebt. Wat als je plots weer veel zieker wordt?
Laat ik je alvast geruststellen: de manier waarop we deze herintroducties doen is zo ontworpen dat je geen ernstige schade oploopt. We beginnen met zulke kleine hoeveelheden, dat je bij de geringste reactie kan stoppen. Daarbij is de volgorde in categorieën zo bepaald dat de minst problematische voedingswaren eerst aan bod komen en de moeilijkere pas later. Je krijgt dus alle tijd om dit veilig op te bouwen.
De symptomen die je kan ervaren, verschillen sterk. Ze kunnen heel mild zijn of soms ook erg uitgesproken.
Bij een allergische reactie of histaminereactie, die binnen het uur ontstaat, gaat het vaak om een of enkele van de volgende klachten :
- Ademhalingsklachten: een loopneus, niezen, hijgen, slijmvorming, moeite met ademen
- Huidklachten: uitslag, jeuk, rood aanlopen
- Verteringsklachten: buikpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, constipatie
- Hart- en zenuwklachten: duizeligheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn, angsten
Een voedselintolerantie kan binnen een paar minuten optreden, maar ook een paar dagen op zich laten wachten. De symptomen zijn vooral verteringsklachten, zoals hierboven maar ook:
- Een opgeblazen buik, gasvorming, een “brubbelend” geluid in de buik
- Aften en zweertjes in de mond
- Moeheid
- Hoofdpijn
- Concentratieproblemen
- Vaak moeten urineren
- Spierpijn
- Pijnlijke of stijve gewrichten
- Droge en jeukende hoofdhuid
Een voedselgevoeligheid kan zich ook uiten in
- Verminderde energie
- Verstoorde slaap
- Energiedips
- Droge huid, broze nagels
- Hoesten of keelschrapen
- Geïrriteerdheid, humeurigheid, spanning en depressie
- Hunkeringen naar bepaald voedsel
- Niet goed kunnen nadenken, “brainfog”, dingen vergeten
Ik raad je aan om een dagboekje bij te houden tijdens de herintroducties, waarin je symptomen kan noteren. Zo houd je makkelijk overzicht in wat er aan de hand is.
Het doel: je optimale persoonlijke dieet creëren
Het doel van dit proces met elimineren/herinvoeren is dat jij voor jezelf een persoonlijk dieet maakt, gebaseerd op alle dingen die je goed verdraagt. Je wilt je lichaam goed en gevarieerd voeden. En het niet belasten met dingen die een immuunrespons oproepen of je darmbalans verstoren.
Sommige van die producten zal je zonder problemen dagelijks eten, van anderen merk je dat je er beter matig mee omspringt. Je zal je lichaam heel goed leren kennen en precies weten wat bij jou past!
Nog vragen? Aarzel niet om me te contacteren voor een persoonlijk gesprek.