De 4 leukste manieren om te bewegen zonder te sporten

Catharina DelmarcelBlog, GenietenLeave a Comment

Krijg je het op je heupen van steeds dezelfde deuntjes op de start-to-run app omdat je niet voorbij les één raakt?

Heb je nog maar eens een doktersbriefje gehaald omdat je sportschoolabonnement verstrijkt terwijl je er in maanden niet geweest bent?

Of is het idee aan sporten alleen al je teveel – en wil je toch wat meer bewegen?

Exit knellende sportbeha’s, strakke tijdschema’s en geestdodende herhaling.

Bewegen kan veel leuker zijn! En het hoeft je geen druppeltje zweet te kosten (tenzij je voor optie 4 gaat).

Wat ook je fitheidsniveau is, onderaan vind je gebruikstips die het voor iedereen doenbaar maken.

1. De shoppingexpeditie

Of je nu houd van boerenmarkten, brocanteurs of blinkende boetieks – een shopexpeditie is een heerlijke manier om wat beweging mee te pikken. Met gezellige cafés en terrasjes voor de nodige pitstops.

Langs marktjes struinen, of door een park, een paar kiekjes nemen van mooie gebouwen, snuffelen tussen fashion en antiek, boeken of muziek. Je interesses houden je geboeid. En intussen heb je evenveel bewogen als in je stepklas, maar dan zonder de bijna-doodervaring.  

Zo’n expeditie hoeft niet veel te kosten. Laat je betaalkaarten thuis en steek gewoon wat cash op zak. Je moet het ook niet ver gaan zoeken, er is beslist een hoek van je eigen stad die je nog niet kent.

Bij guur weer zijn shoppingcentra ideaal. Deze zijn meestal ook makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

2. Museumhoppen (of een filmpje meepikken)

Kuier van zaal tot zaal tussen wonderlijke vormen, kleuren en buitenissige ideeën. Neem een duik in de geschiedenis of droom van een vreemde culturen. Verfris je geest en zet  à propos ook een paar duizend stappen op de teller.

Ook wie niet van kunst of geschiedenis houd komt aan z’n trekken. Het museumaanbod gaat van cinema en strips tot dino’s en zeevaart, van het tassenmuseum tot het kattenkabinet. En vergeet de openluchtmusea niet!

Met een museumpass (BE) of museumkaart (NL) kan je het hele jaar door alle musea en expo’s bezoeken die je maar wilt.

Staat je gezondheid het nog niet toe om lang op je voeten te staan? Ga dan voor het populaire alternatief en pik een filmpje mee. In je bioscoopstoel zit je warm en comfortabel, maar het tochtje ernaar toe heeft je wel de deur uit gekregen. Winst!

3. Showtime, baby

Geen zin om te sporten, maar altijd te vinden voor een goed optreden?

Festivalletjes, concertzalen en danscafés zijn jouw ding!

Het is toch gek hoe lang je op en neer kan springen als de beat goed zit. Zelfs mét die slechte rug. De kracht van een goede performance transporteert je zo uit je kleine bestaan naar een boeiendere wereld. Je vergeet spontaan je zorgen én je symptomen.

Als dansen geen optie is, kies dan een voorstelling (theater, muziek, lezing) die je leuk vindt en maak van de tocht naar de schouwburg een mini-expeditie.

P.S. Dansen hoeft niet gepaard te gaan met drinken. Voor middernacht naar huis gaan is niet beschamend. En in de pauze besluiten dat het zo wel genoeg is geweest, is gewoon een daad van zelfzorg. Do it your way.

4. Rollebollen voor het vaderland

Of voor je gezondheid, enfin. Welk nobeler doel bestaat er om je liefste nog eens stevig vast te pakken?

Ik ga je niet aanbevelen om een hartslagmeter en calorieënteller om je pols te binden. Zet er ook geen wekkertje bij – nog 12 minuten, schat, volhouden!

Ga gewoon op gevoel.

Van vlugge vrijpartij tot luxueuze zondagochtendescapade, het is allemaal even lekker, euh, efficiënt om je bloed sneller te laten stromen en je lijf in die bochten te wringen waar het niet zo snel in komt bij pakweg het klasseren van de gezinsadministratie. Bovendien krijg je er een mooie dosis feel-good-hormonen bij, helemaal gratis en voor niks.

Het probleem met chronische ziekte is natuurlijk dat je zin in seks afneemt. Er is pijn of ongemak. Je voelt je niet meer goed in je vel of schaamt je voor de veranderingen van je lichaam. Balen. Toch voel je je mooier als je gevreeën hebt. En het verbetert de band met je partner. Dus ga er gewoon voor.

Is het al een tijdje geleden? Neem eerst de tijd om jezelf in de watten te leggen. Wat badderen, een lotion, maskertje of mini-pedicure maken je al iets meer physical. Schep een knusse sfeer met kaarsen of muziek. Ga voor intimiteit, in plaats van pure seks, praat met mekaar, geniet van knuffelen, massages en strelen. En stop als het genoeg is. Kleine pleziermomentjes maken de weg vrij voor meer actie in de toekomst. Jie-haaa!

Zo houd je het gebruiksvriendelijk (voor 1-3)

  • Dit is een work-out, dus kies goede schoenen en makkelijke kledij, haal zo veel mogelijk ballast uit je tas (of neem een rugzakje) en vergeet je waterflesje niet.
  • Stem je uitstapje af op jouw energieniveau. Leer inschatten hoeveel beweging je aankan zonder daarna in een dip te komen.
  • Pitstops zijn een must! Ga een groene smoothie slurpen, lees een krantje, zoek een parkbankje of ga naar de foyer als lang op je voeten staan te zwaar wordt.
  • Plan je maaltijd. Google “glutenvrij + de naam van de stad”, check de menukaart van het museumcafé, neem een picknick mee of leg een lunchbox in je auto – anders eindig je na de show bij de frietchinees.
  • Spreek je af met een ander, zorg dan voor een ontsnappingsclausule, zoals “Ik laat je die ochtend weten of ik voldoende slaap heb gekregen om te kunnen gaan”. Kijk ter plekke wat je aankan en aarzel niet om ergens te gaan zitten terwijl je vriendin nog een paar zalen / winkeltjes doet.

Heb je er al zin in? Hier zijn je mini-stapjes naar meer bewegen zonder te sporten:

#1 Leg een lijst aan van steden of centra die jij wel eens wilt ontdekken.

#2 Ga door de evenementenagenda voor jouw streek en duid aan wat je interesseert.

#3 Vraag aan iemand om je te vergezellen bij je shopping, hopping of evenement.

#4 Geef je partner vandaag een knuffel en maak tijd voor een gesprek.

Inspiratie:

Ga voor leuke marktjes naar www.belgischemarkten.be of www.hollandsemarkten.nl

Rommelmarkten vind je hier: www.brocanterie.be, www.meukisleuk.nl

Veel ideeën voor je volgende excursie op deze sites: www.mooistedorpjes.nl, www.winkelcentrum.startpagina.nl

Wat er gebeurt in de schouwburg of concertzaal lees je hier www.uitinvlaanderen.be, www.vvv.nl/nl/uitagenda

En bij tip 4: de cowboyscene met Brad Pitt uit “Thelma & Louise” 😉

Over naar jou

Welke tip spreekt jou het meeste aan? Heb je zelf nog leuke manieren gevonden om te bewegen zonder lycra en spierverrekkingen? Laat het me weten!

xxx Catharina

Plaats een reactie