De voordelen van zacht bewegen

Catharina DelmarcelBlog, Genieten3 Comments

De voordelen van zacht bewegen

Ik ben een groot fan van zacht bewegen.

Wat heerlijk om mezelf niet meer te dwingen om 10 km te kunnen rennen of godbetert naar de spinning te gaan (verschrikkelijkste 50 minuten van mijn leven)!

Soms, als ik gezellig keuvelend met mijn man of dochter de hond uitlaat, kom ik een vrouw tegen van ongeveer dezelfde leeftijd als ik. Hijgend en puffend en rood aangelopen, in volle sportoutfit. Wat zou ik dan graag zeggen: schat, wat doe je jezelf aan? Dat hoeft helemaal niet. Je hebt twee benen die werken, gewoon wandelen is ook goed hoor. En je hoeft je er niet eens voor om te kleden, dat spaart ook weer.

Ik begrijp het wel. Zij wilt gezond zijn, slank, energiek. Net als wij allemaal. Maar wie houdt het denk je langer vol: zij met haar rode kop, of ik?

De jaren van chronisch ziek zijn hebben mijn denkbeeld van sport en beweging drastisch bijgesteld. In het begin was dat een noodzaak. Telkens als ik ging sporten, lag ik een paar dagen strijk. Het duurde lang voordat ik het idee kon opgeven dat bewegen iets is waarbij je heel hard over je grens heen gaat.

Ook nu ik al een tijdje weer normaal functioneer, blijf ik lekker bij die zachte vormen van bewegen. Zoals rustig fietsen, korte of langere wandelingen maken, yoga op het ritme van mijn adem, zwemmen in de zee (want chloorbaden daar word ik niet goed van), in de winter soms schaatsen of sleeën, Pilates of elke vorm van bewegen op muziek. Oké, dat laatste daar wil ik nog wel eens bij uit de bol gaan, maar dat kan intussen gelukkig ook wel weer.

De definitie van zacht bewegen

Dat is alles wat jij aangenaam vindt en wat binnen je grens blijft.

Je kan jezelf wel een beetje uitdagen of uit je comfortzone komen om een tikkeltje meer te doen. Of om er überhaupt aan te beginnen. Maar je hoort er je achteraf beter van te voelen en niet slechter / geradbraakt / helemaal op.

Voor sommigen betekent dat letterlijk tot aan de hoek van de straat gaan en dan weer terug. Of drie armbewegingen maken in een stoel. Als je erg ziek bent, is dat misschien het enige waar jij toe in staat bent. Maakt niet uit. Het is jouw bewegingsmoment, op jouw tempo, en het blijft je voordelen opleveren.

Hier de voordelen van zacht bewegen op een rijtje.

1. Het is veilig

Want je doet het aandachtig en traag genoeg om op te merken tot waar iets oké is voor jou. Zo loop je veel minder snel blessures op. Maar je blijft ook ademen, in plaats van je adem in te houden. Vooral als je kampt met chronische ziekte, heb je er baat bij dat beweging je lichaam versterkt zonder het uit te putten.

2. Het ondersteunt je gezondheid

De doorstroming van bloed en lymfe is heel weldadig voor je hele systeem. Je neemt extra zuurstof op, vooral als je in de open lucht beweegt. Zachte beweging helpt tegen depressie en mentale spanning. En je slaapt er beter van. De spieren die je opbouwt (ja, ook met zacht bewegen bouw je iets op!) helpen je om beter oud te worden. Met gezonde botten, op de koop toe.

3. Het ontspant en geeft rust

Terwijl “hard” sporten veel stress kan geven, is zacht bewegen ideaal om tot rust te komen. Het is een momentje voor jezelf. Om je hoofd leeg te maken en weer in je lijf te komen. En zelfs om je door moeilijke emoties heen te helpen. Bewegingsvormen waarbij de adem bewust gebruikt wordt, zijn hier extra goed voor. Ook als je in gezelschap bent en lekker samen kan kletsen, werkt het relaxerend.

4. Je houdt het vol

Jaaa, want het is leuk! Je voelt er je goed bij. En achteraf voelt het nog stééds goed.

Dus als je dat kleine drempeltje kan overwinnen om je stapschoenen aan te doen, of je rijlaarzen, of je zwempak of naar je matje of trampoline te wandelen, dan is het allemaal niet moeilijk meer. Zoiets kan je elke dag doen. Je kijkt er niet tegenop. Het is gewoon onderdeel van je leven, iets wat je voor jezelf doet. Met plezier.

Van een beetje bewegen naar meer

Stel jezelf geen doel, maar blijf voelen wat je lichaam verlangt. De ene keer is dat met fikse tred een paar kilometer stappend tot jezelf komen. De andere keer is het tien minuten Kubbs gooien in je achtertuin. Hoe meer je herstelt, hoe meer je aankan.

Op dit moment is wandelen voor mij soms een blokje om en soms een uitgestippelde wandelroute door de natuur met vrienden. Ik blijf liefst tussen de 2 en de 10 km. Afhankelijk van hoe ik me voel die dag. En dat is voldoende.

xxx Catharina

Comments

Plaats een reactie