Uit eten met een speciaal dieet? Zo pak je het aan!

Catharina DelmarcelBlog, Eten, GenietenLeave a Comment

Uit eten met AIP

Je bent net gestart met een genezend dieet en dan begint het.

Uitnodigingen hier. Etentjes daar. Borrels. Familiefeesten. Reünies.

Net dan wil je je goed voelen, genieten van het gezelschap, zonder last van je lijf. Maar ook zonder dat je de volgende dag een wrak bent, zo diep op de zeebodem dat zelfs Cousteau je niet had kunnen vinden.

Kan dat überhaupt?

Of is het beter om in quarantaine te gaan en alles maar af te zeggen?

Voorbereiding is alles

Het kan wel. Maar je kan niet zomaar ergens binnen walsen, zien dat er niets op het menu staat wat jij kan eten en je vervolgens op de cava storten omdat het toch niet meer uitmaakt.

Been there, done that en zo raak je nooit hersteld.

Neen, je gaat niet je hele protocol en al die mooie vorderingen zomaar uit het raam gooien. Laat je lichaam maar lekker verder genezen. Daar hoef je geen bres in te slaan omwille van een feest.

Een slimme meid is op haar uitje voorbereid. (Idem voor de kerels).

Dus hier is jouw strategie in drie delen om gezond en wel de feesten door te komen.

1. Spreek met de kok

Spreek liever met de kok dan met de bediening, met de organisatie, of met je schoonvader, die schenkt alleen het aperitiefje uit. Zo vermijd je een heleboel misverstanden.

En als het even kan: contacteer die kok een tijdje van tevoren, zodat de keuken zich kan voorbereiden.

Heb je zelf inspraak in de keuze van het restaurant, ga dan voor een traditionele of mediterrane kwaliteitskeuken. Kies geen plek waar alles baadt in de sausjes of gefrituurd is of waar de taalverwarring te groot is.

Wat je wilt doorgeven is dit: “Kan je voor mij aub een zuiver stukje vlees / vis / zeevruchten gereedmaken, met flink wat groenten erbij, gebakken in olijfolie of gestoomd?” Vervolgens kan je uitleggen welke groenten oké zijn en welke niet, of je verwijst naar de AIP-voedingslijsten.

Meestal komen er dan vragen van de kok. Die wilt weten wat voor sausje je wilt, of fruit oké is, welke kruiden kunnen en niet, enzovoorts. Neem gerust je tijd voor dit gesprek. Het bespaart je later een hoop ellende.

En vergeet niet: koks maken mensen graag happy. Ze willen helemaal niemand ziek maken. Jou ook niet.

2. Vul je maag én je tas

Je weet hoe ik denk over AIP doen op een lege maag. Ik herhaal het nog eens: honger is de ergste vijand van elk dieet.

Dus wil je niet bij aankomst in de verleiding komen om de broodmand te plunderen of toch maar voor de friet te gaan, zorg dan dat je van tevoren al “een bodempje legt”. Met andere woorden: eet een kleine maaltijd voor je de deur uitgaat.

Dat helpt ook als blijkt dat je die goedbedoelde kipschotel toch niet kan eten omdat er paprikapoeder doorheen zit. Of als je verzoek om groenten is vertaald naar een bordje groene sla.

Want dan verga je van de honger tegen de tijd dat het dessert arriveert.

Die noodvoorraad in je tas komt nu ook goed van pas. Vooral wat toetjes betreft. Weet je van jezelf dat je het moeilijk krijgt als er gebak op tafel komt, neem dan een zelfgemaakt AIP-gebakje mee.

Idem als het over drankjes gaat. Waarom zou je geen flesje kombucha of “kinderchampagne” in je tas steken, als straks iedereen aan de bubbels gaat?

Het gaat erom dat je mee kan feesten. Zonder het gevoel dat je iets tekortkomt.

3. Durf te praten en weet wanneer je moet zwijgen

Hoe pak je het aan om die koks te vertellen dat jij zo’n specifieke dieeteisen hebt?

Dat is heel simpel. Je zegt dat je een auto-immuunziekte hebt (of je noemt de naam van je ziekte) en dat je daarom een medisch dieet volgt. Of je houdt het meer algemeen op “ik heb verschillende voedselallergieën”.

Zo weten ze meteen dat ze die extra moeite niet voor een “moeilijke eter” doen. Er wordt dan ook veel beter opgelet om geen foutjes te maken. Want niemand wil het risico lopen dat een klant per ambulance wordt afgevoerd. Dat is verdomd slechte PR.

Stellen je disgenoten een vraag, dan herhaal je gewoon welke ziekte je hebt en dat dit medisch dieet een onderdeel van je behandeling is. Verder hoef je er niet over uit te weiden.

Merk je dat iemands interesse gewekt is, en vraagt die persoon om meer informatie? Dat komt vaak voor. Doorgaans is er minstens 1 persoon in de kamer die ook chronisch ziek is, of die in zijn naaste omgeving iemand kent die dat is.

Je kan dan een korte omschrijving geven van wat je doet. En verder verwijs je ze naar deze pagina, dan kunnen ze zelf gaan lezen waar je het over hebt.

Bespaar jezelf veel stress door nooit ofte nimmer in discussie te gaan.

Het is een blije gelegenheid, en jij wilt genieten.

Mensen mogen gerust kritisch of sceptisch zijn. Daarom hoef jij nog niets te gaan bewijzen. Je vraagt niet om hun goedkeuring. Wat jij met je lijf doet is 100% jouw zaak.

Verwacht geen begrip voor chronische klachten van iemand die het zelf niet van dichtbij heeft meegemaakt. Glimlach, haal je schouders op en geef ze de referentie van Sarah Ballantyne’s boek “The Paleo Approach”, daarin wordt het wetenschappelijke fundament van het AIP-dieet haarfijn beschreven.

En dan weer lekker feesten!

Mini-stapjes om je op de feesten voor te bereiden:

Ga je binnenkort buiten de deur eten?

  • Bekijk de menukaart van het restaurant al eens online.
  • Bij een event: bel of mail met de organisatie en vraag wie de catering doet.
  • Als je eet bij mensen thuis: contacteer de persoon die gaat koken en prik een tijd om samen het menu eens te overlopen.

Over naar jou

Wat vind jij het moeilijkst aan AIP eten buiten de deur? Heeft een van mijn tips je hierbij kunnen helpen? Laat het me weten!

xxx Catharina

Plaats een reactie