Bramentaartjes

Catharina DelmarcelGebak, Recepten, ZoetLeave a Comment

Bramentaartjes, glutenvrij, paleo, AIP

Onze heg werd dit jaar overwoekerd door bramen. Het werd een heus Cinderella-scenario, want ze zijn best stekelig. Maar wat een fruit!!! Hmmmm, trossen vol bessen, rijk aan natuurlijk zoets en antioxidanten. Zelfs de hond komt ervan snoepen (ondanks de stekels).

Voor deze verrukkelijke bramentaartjes gebruikte ik mijn beproefde AIP-taartbodem-receptje, met een kleine twist: de zeste van een limoen. Dat steekt heerlijk af tegen de bramensmaak. Nu, als je geen limoen (of citroen) in huis hebt kan je dat er ook uitlaten.

Op de bodem komt een confituur van ingedikte bramen, met daarop de hele besjes. Die confituur kan je al dan niet met wat zoetstof maken. Jouw keus! De voorgestelde hoeveelheid suiker is maar een fractie van wat in traditionele recepten zit. We gebruiken gewoon een beetje gelatine om het geheel mooi in te dikken.

Heb je geen kleine taartvormpjes? Gebruik dan een taartvorm van 22 cm, met dezelfde hoeveelheid ingrediënten.

Heerlijke fruittaart om te genieten als je geen granen, gluten, ei of melk kan eten.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Bramentaartjes, glutenvrij, paleo, AIP

Bramentaartjes – glutenvrij, paleo, AIP

 • Auteur: Catharina Delmarcel
 • Voorbereidingstijd: 22 minuten
 • Kooktijd: 18 minuten
 • Totale tijd: 40 minuten
 • Genoeg voor: 4 taartjes, 8 porties 1x

Omschrijving

Fruittaartje met bramen, helemaal paleo en AIP, gluten- en zuivelvrij.


Ingrediënten

Scale

Voor het deeg:

100 gr kokosmeel

100 gr bakbananenmeel

100 gr kokosolie

1 eetlepel gelatinepoeder

3 eetlepels honing

een snuf zout

1 limoen, onbehandeld

1/2 eetlepel palmvet shortening, om de vormpjes in te vetten (olijfolie kan ook)

Voor de topping:

300 gr + 300 gr bramen (bevroren is prima)

5 eetlepels ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker (= optioneel)

1/2 eetlepel gelatinepoeder


Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 170° C. Weeg de kokosolie af in een grote metalen beslagkom en schuif in de oven om te smelten.
 2. Weeg het kokosmeel en het bakbananenmeel af en meng met het gelatinepoeder en zout eronder.
 3. Rasp de schil van de limoen en meng bij het meel.
 4. Haal de kokosolie uit de oven en meng hier met een garde de honing onder. Meng er dan beetje bij beetje het meel bij. Dit wordt geen plakkerig deeg, het blijft brokkelig, maar dat hoort zo!
 5. Druk het deeg bij mekaar in de beslagkom, gewoon met je handen, tot het een bal is. Duw de bal dan plat uit op de bodem van de kom en snijd in 4 gelijke stukken (als je kleine taartjes maakt).
 6. Neem 4 kleine taartvormpjes van 11 cm (of gebruik een grote taartvorm van 22 cm). Vet deze in met palmvet. Olijfolie kan ook, maar gebruik hier liever geen kokosolie voor, want die wordt hard.
 7. Leg in elke taartvorm een stuk deeg en druk het aan op de bodem en langs de randen tot het een mooi taartvormpje is. Let op dat je de hoeken niet te dik maakt.
 8. Laat de helft van de bramen even opkoken, al dan niet met de suiker. Zet het vuur lager, meng een paar keer en strooi hier nu het gelatinepoeder over uit. Nog een keer goed mengen en dan een minuut of tien laten pruttelen tot alles wat ingedikt is. Je confituur is nu klaar.
 9. Verdeel de bramenconfituur over de taartjes en leg daarop de andere helft van de bramen.
 10. Schuif de taartjes in de oven en laat 18 minuten bakken.
 11. Neem uit de oven en maak met een bot mes de zijkanten alvast een beetje los van de vorm. Laat afkoelen.
 12. Als de taartjes afgekoeld zijn, haal je ze uit de bakvorm. Mooi gepresenteerd met een snuf poedersuiker en een blaadje munt erbovenop.

Notities

Deze taartjes zijn nog minstens 5 dagen goed in de koelkast. Je kan ze ook makkelijk invriezen. Een heel taartje is goed voor 2 porties. Een grote taart snijd je in achten.

Trefwoorden: AIP, paleo, koolhydraatbeperkt, glutenvrij, graanvrij, zonder zuivel, zonder ei, zonder melk, zonder noten, fruittaart, vlaai

Plaats een reactie

Recipe rating