Bestaat er zoiets als het perfecte moment voor een genezend dieet?
Nou neen, niet echt! Er is altijd wel een factor die het moeilijk maakt. Of de kinderen zijn ziek, of je werk is te druk, of het budget te krap, of je krijgt net een opflakkering van symptomen. Het ideale tijdstip bestaat niet. Maar een realistisch tijdstip, dat kan je wel vinden.
Je wilt graag sterker worden, toch? Beter slapen? Minder worstelen met klachten elke dag? Weer fitter en vrijer zijn om meer te kunnen ondernemen? Een genezend dieet zoals het AIP kan je daar ontzettend bij helpen. En het is gewoon een kwestie van andere ingrediënten in je mond stoppen, er zijn geen moeilijke berekeningen mee gemoeid.
Natuurlijk vergt het even wat organisatie en focus als je je voeding gaat aanpassen. Vooral in het begin, want later wordt dat ook weer routine. Dus om ermee te beginnen, heb je wel een tijdje voldoende ruimte nodig in je agenda.
Laat mij je helpen om een goed startmoment te vinden. We beginnen met het schrappen van de momenten die al zeker níet geschikt zijn!
Niet beginnen tijdens: feestdagen, drukke of extra stressvolle periodes
Snel nog je eetwijze omschakelen de week voor Kerst? Vergeet het maar. Hetzelfde met andere hoogdagen, het begin van een schooljaar, examenperiodes of jaarlijkse piekmomenten op het werk. Ook als er een periode van uitzonderlijk heftige emotionele stress op je afkomt begin je beter niet aan iets nieuws.
Niet beginnen tijdens: verhuizingen en reizen
Heb je geen eigen keuken, zitten de pannen nog in dozen of weet je niet of je morgen nog op hetzelfde adres woont? Neem er dan niets bij zoals een nieuw dieet. Je hebt je hardware (keuken) én je software (voedingsmiddelen) nodig. En je moet ook nog weten waar je je inkopen kan doen!
Wel kan je prima reizen met een dieet dat je al een poos kent. Zie mijn tips om uit eten te gaan met een genezend dieet.
Niet beginnen tijdens: grote projecten waar je echt niet onderuit kan
Staat er al geruime tijd een evenement op je agenda waar je écht niet onderuit kan, zoals een opleiding, een groot familiefeest, een renovatie of werk gerelateerd project? Dan weet je alvast dat je je daarop zal moeten concentreren. En niet op het overschakelen naar een nieuw eetplan.
Wél doen: een kalmer tijdstip in je agenda zoeken
Zo, we hebben al heel aantal dagen doorstreept die zeker níet het juiste moment zijn om aan je nieuwe dieet te beginnen. Kijk eens wat er overschiet: er is vast wel een tijdstip waar je het 3 à 4 weken minder druk bent.
Wél doen: ruimte maken voor extra rust en preparatie
Van eetwijze veranderen vraagt wat voorbereiding. Voedingslijsten afdrukken, keukenkastjes uitruimen, nieuwe dingen inkopen, afspraken maken met je huisgenoten. Ook zal je vaker verse voeding koken, wat meer tijd kost dan een pizza in de oven schuiven. Plan deze tijd ook in.
Houd daarnaast extra tijd vrij om meer te rusten en langer te slapen. Want je lichaam moet wennen aan een nieuw eetpatroon. Vooral als je vroeger heel verschillend at. Dat betekent dat je de eerste weken ook wel een soort detoxverschijnselen mag verwachten. Extra rust nemen is dan geen luxe.
Wel doen: neen zeggen tegen dingen die niet essentieel zijn
Daar knelt vaak het schoentje bij mijn cliënten, en bij mezelf als ik eerlijk ben. We doen het graag (te) goed voor iedereen om ons heen en vergeten daarbij weleens onszelf. Of we verliezen onszelf in perfectionisme, ook voor de minder belangrijke dingetjes.
Wil je ruimte maken voor dit dieet-project, dan is dát een tijdje je top prioriteit. Zeg alles af wat niet echt essentieel is. Roep hulp in van anderen voor (zorg)taken die niet per sé door jou gedaan moeten worden. Een andere ouder kan dit jaar de ijsjes voor het schoolfeest maken. En sluit gerust je computer af als een werkopdracht “goed genoeg” is.
Wel doen: momenten prikken voor “batch cooking” of vooruitkook-sessies
Dit is dé tip om het koken minder zwaar te maken. Batch cooking betekent dat je in één keer grotere hoeveelheden voedsel bereidt. De extra porties steek je in de koelkast of diepvries om later op te warmen.
Door het wassen, snijden, bereiden en opruimen te groeperen in zo’n vooruitkook-sessie bespaar je jezelf een hoop tijd en energie. En die voorgemaakte voeding komt super handig van pas op momenten dat je het te druk of te zwaar hebt om nog in de keuken te staan.
Vooruitkoken kan betekenen dat je van een gewone maaltijd dubbel of driedubbel zo veel te kookt en de rest bewaart. Of dat je een hoop vlees, vis, groenten in de oven gaart zodat je er later gewoon naar kan grijpen als je honger hebt (zoals hier). Eventueel met een nieuw sausje eroverheen.
Roep de hulp in van huisgenoten of iemand die je steunt, om dit samen te doen. Je maakt samen een grote kom soep, een paar pannen pastasaus, een oven vol gebraad en groenten, of voldoende gebak om te volgende weken als een vieruurtje van te genieten.
Over naar jou
Ben jij klaar om de stap te zetten naar een genezend dieet? Heb je realistisch bekeken of je daarvoor de ruimte hebt? Stel het niet eindeloos uit, maar prik een geschikte datum en ga aan de slag!
Heb je nog vragen hierover, kan je altijd een opmerking achterlaten onderaan dit artikel. Je kan me ook contacteren via mijn praktijk voor gezondheidscoaching.