Ook zo moe? Drie tips voor meer energie

Catharina DelmarcelBlog, Genezen2 Comments

Ook zo moe? Drie tips voor meer energie

Heb je chronische klachten, dan is chronische vermoeidheid daar meestal een van. Vaak spelen de bijnieren een rol bij chronische vermoeidheid. Deze kleine orgaantjes worden sterk belast als je lichaam langere tijd ziek is. Maar ook als je te maken krijgt met overmatig veel stress, of stress die maar niet ophoudt. (Zie ook “bijnieruitputting” of “adrenal fatigue”).

Meer rust nemen is natuurlijk essentieel als je wilt herstellen. Zelfs al moet je dan wat activiteiten schrappen of je planning aanpassen.

Maar er is nog een reden waarom je je acuut extra moe kan voelen. En die heeft te maken met het zuurstofgehalte in je bloed. Zodra de opname van zuurstof in je bloed gehinderd wordt, dan komt er minder zuurstof in je cellen terecht en word je futloos en slap.

Drie tips voor meer energie

Tip 1: Beweeg in de vrije lucht (al is het maar een beetje)

Het hoeft geen sporten te zijn. Probeer je lichaam gewoon in beweging te zetten, een kleine wandeling is ook al heel nuttig. Als je beweegt, ga je dieper ademen en je hart gaat sneller slaan. Je maakt meer spiermassa en nieuwe haarvaten aan. Door al deze dingen verhoogt de zuurstofopname in je bloed.

Beweeg in de open lucht, dan vangt je tig keer meer zuurstof dan binnen.

Tip 2: Verbeter je lichaamshouding in één minuut

We zitten vaak voorovergebogen aan de computer, in de auto, aan een bureau of omdat we met kleine kinderen bezig zijn. In die houding kunnen onze longen zich maar gedeeltelijk vullen met lucht. Voor een betere doorademing, doe de volgende, simpele tegenhouding:

  • Sta of zit rechtop
  • Vouw je handen achter je hoofd met je ellenbogen naar buiten gericht
  • Kijk omhoog, zodat je neus naar het plafond wijst
  • Blijf een tijdje zo zitten, terwijl je langzaam en diep ademt.

Je zal merken dat deze houding ook meteen de spanning in je nek, rug en schouders verlicht. Geniet ervan.

Tip 3: Doe zoals Popeye en eet meer ijzer

Ijzer helpt de rode bloedcellen om zuurstof te transporteren naar je cellen. Wat zijn ijzerrijke producten? Vlees, vis, groene bladgroenten en peterselie. Het is echter niet spinazie, maar vooral rood vlees dat de kampioen is om meer ijzer binnen te krijgen. Rood vlees is tegelijk ook een prima bron van proteïnen en essentiële aminozuren, die zijn nodig voor spieropbouw en geven je lichaam kracht.

Leg lekker een biefstukje op de gril vanavond, gooi een stuk soepvlees in je bouillon of maak een stoofpotje met rundsvlees en groenten waar je enkele dagen van kan eten – dat spaart ook weer energie!

Over naar jou

Zorg jij voor je lichaam met voldoende buitenlucht en beweging? Gebruik je voeding als een middel tegen ontsteking of heb je te veel stress om je daar mee bezig te houden? Laat het me weten!

Samen vinden we er een oplossing voor.

xxx Catharina

Comments

Plaats een reactie