Mag ik iets bekennen?
Ik had vroeger een bloedhekel aan plannen. Ik was een planning-hater. Agenda’s en weekoverzichten… bah!
Want ik ben een spontaan type die graag danst met wat er om de hoek komt. Zomaar de auto instappen en naar een ander land rijden? Leuk! We kopen onderweg wel een tandenborstel. Plannen wat we vanavond gaan eten? Pfff, saaai.
Maar ik liep wel steeds achter de zaken aan te hollen. Voelde me moe en overweldigd door alle balletjes die ik in de lucht probeerde te houden. Gefrustreerd omdat het nooit lukte. Als ik dan eens een planning opstelde, slaagde ik er meestal niet in die ook maar één dag vol te houden. Wat alleen maar meer frustratie gaf.
Die dagdagelijkse stress haalde mijn gezondheid natuurlijk keihard naar beneden. Daar moést iets aan gebeuren. Ik zocht hulp en leerde uiteindelijk (na 40 jaar ahum) op de juiste manier een planning te maken.
Ik merk nu dat een goed weekplan niet alleen helpt om meer rust te krijgen.
Ik ben ook nog eens productiever én ik houd meer ruimte over om spontaan te zijn. Niet onbelangrijk: mijn lichaam kan veel sneller genezen zonder al die stress. Zut. Ik ben bekeerd.
In deze mini-reeks leer ik jou om ook een efficiënte planning te maken. Voor een leuker, relaxter en gezonder leven.
Waarom mijn oude manier van plannen niet werkte
Kijk, mijn planning van vroeger liep over van goede bedoelingen.
Elk minuutje was volgestouwd met werkelijk briljant nuttige activiteiten. Wat er stond was in feite mijn idee over “wat er zou moeten gebeuren om alles perfect te hebben”.
Fout nummer 1: véél te veel in een dag en week willen proppen.
Fout nummer 2: volkomen voorbijgaan aan wie ik eigenlijk ben, wat ik nodig heb en hoe mijn energie vloeit tijdens de dag en week.
Zo’n plan is niet alleen onrealistisch. Het geeft je ook het gevoel dat alles een verplichting is. Het molt heel efficiënt alle plezier in je leven.
Weg ermee!
De eerste stap: jezelf in kaart brengen
Was je een robot, dan zou je jezelf instellen met knopjes voor 8:30 administratie-functie 11:00 joggen-functie, 18:30 afwas-functie, 22:00 slaap-functie. Klaar.
Maar als mens zijn er een paar basisdingetjes zoals slaap, voeding, ontspanning,…die in orde moeten zijn, wil je goed functioneren. Zelfzorg noem ik dat.
Bovendien heb je een eigen ritme. Sommige momenten is je hoofd helder of heb je de meeste fysieke kracht. Op andere tijden moet je energie bijtanken. Zeker als je worstelt met chronische klachten.
De eerste stap naar een stressvrij plan, is dus uitzoeken hoe jij precies in mekaar zit.
“Sommige momenten is je hoofd helder
of heb je de meeste fysieke kracht. Op andere tijden moet je energie bijtanken. Zeker als je worstelt met chronische klachten.”
Deel een blad papier op in 6 vakken en schrijf bovenin elk vak het volgende:
- Slaap: hoeveel uren heb ik nodig, welke bedtijd is best
- Voeding: wanneer eet ik best, wanneer is een snack nodig
- Energie: wanneer is mijn hoofd helder/suf, wanneer heb ik meer/minder energie
- Ontspanning: wanneer heb ik een dip en moet ik rusten, wat ontspant me het best
- Beweging: wat doe ik graag, wat zijn goede momenten om dat te doen
- Sociaal leven: wanneer heb ik behoefte aan gesprek, tijd voor gezin, wil ik weggaan
Neem dat blad de komende week overal met je mee. Observeer jezelf en neem kort nota.
Volgende week gaan we met deze nota’s een haalbaar en vriendelijk dagplan maken.
Mini-stap
Voor je een blad papier en stiften neemt, wil ik je nog eens op het hart drukken om gewoon jezelf te zijn. Het gaat er niet om wanneer je dingen “zou moeten” doen. Je mag nu echt kijken wat jij nodig hebt!