Ziek zijn, of de angst om ziek te vallen, brengt altijd een hoop minder prettige emoties met zich mee. Angst, moedeloosheid, frustratie, boosheid ook soms, verdriet, …
Of je het nu elke dag meemaakt omdat je kampt met chronische ziekte, of specifiek in deze periode van virusgevaar, zo’n negatieve gemoedstoestand kan compleet overdonderend zijn.
Op een bepaald punt, midden in de nacht bijvoorbeeld of na een ruzie met je huisgenoten, lijkt er geen ontsnappen meer aan. Je zit klem in de emotie.
Natuurlijk maakt emotionele stress je lichamelijke klachten alleen nog maar erger. Het vreet aan je reserves, en dat is het laatste wat je wilt.
Wat doe je dan om er weer uit te komen?
Deze simpele techniek schakelt je hart, je hoofd en je handen in. En brengt snel soelaas.
De H.A.R.T. techniek
Dokter David Dewulf noemt dit in zijn mindfulness-opleiding een oefening in zelfcompassie. Dat klinkt misschien wat vaag, maar wat ik er net zo goed aan vind, is dat deze techniek heel specifiek is.
Ik leerde het van mijn psycholoog en sindsdien heb ik de HART-techniek met succes gebruikt voor mijzelf, met de mensen in mijn praktijk en in mijn gezin. Ik stond trouwens paf van het resultaat bij mijn dochtertje. Je denkt niet dat een kort gesprekje zo veel met hen kan doen, maar kids zijn blijkbaar sneller in alles. Ze laten negatieve gevoelens maar wat graag snel weer achter zich, als je hen maar een uitweg biedt.
En dat is wat deze techniek is: een uitweg uit verlammende, alles overweldigende emoties.
Laten we er maar meteen induiken. Het duurt niet lang.
H= Herken de emotie
Het eerste wat je doet, is jezelf de vraag stellen: “Wat voel ik op dit moment?”
Is het verdriet, eenzaamheid, een gebrek aan iets? Voel je je vreugdeloos, verdrukt, ongemotiveerd, geïrriteerd, boos, machteloos of paniekerig? Probeer zo precies mogelijk te benoemen wat je meemaakt.
Soms helpt het ook om te voelen waar het gevoel zit in je lijf. Een beklemmend gevoel op de borst is misschien verdriet, je buik die verkrampt kan angst zijn, hoofdpijn komt vaak voort uit zorgen, somberheid voelt soms aan als een zwaar gewicht rond de schouders, enzovoorts.
A= Accepteer voorlopig dat je dit meemaakt
Als tweede stap zeg je tegen jezelf: “Oké, dus op dit moment voel ik me …. (rot). Dat overkomt iedereen wel eens. En ik zal me vast nog wel eens zo … (rot) voelen”.
Meer is het niet, alleen die drie zinnetjes tegen jezelf zeggen.
We hebben de neiging alles meteen weer goed te willen maken, maar moeilijke gevoelens toelaten is ook belangrijk. Geef dit rotte gevoel gewoon even de ruimte om er te zijn.
R= Reflecteer (denk na) over wat je nodig hebt
Als derde stap ga je met jezelf overleggen: “Wat kan ik doen om mezelf te helpen op dit moment?”
Ja, misschien is dat gewoon wat afstand nemen, wat alleen-tijd. Of een warm bad, en meer rust. Misschien heb je een gesprek nodig. Een gezonder dagschema. Of een helpende hand. Mijn kind besefte dat ze moest stoppen met een online spelletje waarin zij gepest werd.
Het klinkt gek, maar zodra je jezelf deze vraag stelt, dient het antwoord zich aan.
T= Toepassen wat je net bedacht hebt
In de oorspronkelijke oefening staat de “t” voor toewijding. Ook een mooi woord. Toegewijd zijn aan je welzijn. Maar ik vind toepassing net iets concreter.
Heel simpel, wat je in de vorige stap bedacht had dat je kon helpen ga je nu ook doen. Daarom zei ik al eerder dat je met deze techniek ook je handen gebruikt. Want dit is de uitvoerende stap, je onderneemt actie.
Waarom deze techniek bevrijdend werkt
Zie je, het is een heel korte techniek. Pakweg vijf minuten om dit kleine gesprekje met jezelf te voeren en te weten wat je te doen staat.
Soms is de toepassing van de HART-techniek zelf al voldoende, heb je niet veel andere acties meer nodig om je weer oké te voelen.
Het benoemen en toelaten van een slecht gevoel is namelijk op zich al erg bevrijdend.
Moeilijke gevoelens zijn niets om je over te schamen, want zoals we in stap 2 al zeiden: het overkomt iedereen wel eens.
Over naar jou
Kamp jij soms ook met overweldigende emoties? Kan je ze een moment lang toelaten en kijken wat je nodig hebt? Probeer de HART-techniek en laat me weten of het je geholpen heeft!
Raak je er in je eentje niet uit, en heb je de indruk dat je emoties steeds maar zwaarder worden? Dan raad ik je aan om net als ik de hulp van een psycholoog of therapeut in te roepen. Zij staan voor je klaar.