Coronavirus: 6 tips om ziek worden te voorkomen

Catharina DelmarcelBlog, GenezenLeave a Comment

AIP drankjes

Of je nu gezond bent of chronisch ziek, het coronavirus is best even slikken. Van de ene dag op de andere gaat alles potdicht, ontstaat er paniek en is er geen pak wc-papier meer te verkrijgen.

Wanneer je chronische klachten hebt, of een auto-immuunziekte, dan slik je wel twee keer. Het dagelijks leven brengt al genoeg uitdagingen met zich mee, zonder een pandemie.

Is er reden tot paniek?

Laten we eerst eens naar het virus zelf kijken. Het is bepaald geen lieverdje, maar eerlijk gezegd is een ‘gewone griep’ dat ook niet.

Je bent een week (of twee) flink ziek en dan komen de meeste mensen er uit zichzelf weer overheen. Soms zijn er extra zorgen nodig, bijvoorbeeld als de luchtwegen te vol raken met vocht of slijm.

Waarom dan die complete lock-down?

Omdat dit een vrij nieuw virus is, hebben we nog geen resistentie opgebouwd. De kans bestaat daarom dat in korte tijd 60 tot 70 % van de bevolking ziek wordt. Dat kan ons zorgsysteem niet aan en op zo’n moment kan niet meer iedereen de zorg krijgen die nodig is.

Dus neen: de ziekte op zich is niets om over te panikeren. Maar ja: we moeten wel met z’n allen vermijden dat het aantal zieken te hoog oploopt.

Lopen mensen met chronische klachten en auto-immuunziekten meer gevaar?

We weten dat oudere en zwakkere mensen kwetsbaarder zijn voor griepen en longontstekingen, dus ook voor het coronavirus.

Maar dat betekent niet dat je als chronisch zieke meteen meer risico loopt. Gek genoeg kan het zelfs zo zijn dat je minder snel ziek wordt. Mensen met auto-immuunklachten hebben namelijk een overactief immuunsysteem. Het valt alles aan, dus ook het coronavirus.

Om het even heel technisch te zeggen. De auto-immuunrespons die via het Th1 systeem gaat is bij het merendeel van auto-immuunziekten overactief. Bij slechts enkele auto-immuunziektes is het de Th2 respons die dominant is.

Geen stress als je niet weet hoe dat bij jou zit.

Denk even voor jezelf: als er griepen, verkoudheden of andere acute infecties de ronde doen, heb jij daar dan sneller of minder snel last van dan anderen? Ongeacht je chronische klachten. Loop je minder snel een griepje op, dan wordt je nu waarschijnlijk ook minder snel ziek.

Tenzij je immuunsuppressiva neemt, natuurlijk, want die verlagen je immuunrespons.

Wie meer risico loopt zijn hartpatiënten en luchtwegenpatiënten, omdat het virus die organen belast. Ook kankerpatiënten, die een verlaagde immuunrespons hebben, en mensen met diabetes of hoge bloeddruk moeten extra waakzaam zijn.

Als je veel last hebt van allergieën, hooikoorts, netelroos of histaminegevoeligheid zou dat je klachten bij besmetting ook kunnen verergeren.

Wat kan je doen om besmetting te voorkomen of een snelle genezing te bevorderen?

Hieronder krijg je 6 aanbevelingen om te vermijden dat je ziek wordt. En om je lichaam alle kansen te geven het virus snel te overwinnen, mocht je toch symptomen krijgen.

Let op! Het is een hele waslijst maar je hoeft niet alles tegelijk te doen. Pik dat eruit waar jij mee aan de slag kan, alle beetjes helpen. En als het je allemaal teveel wordt, lees dan alleen punt twee.

1. Contact met het virus vermijden

Het is heel basic, maar ook heel erg belangrijk om dit virus te overwinnen:

 • Nu we in lock-down zijn, geldt de regel: kom alleen buiten de deur voor hoognodige verplaatsingen (werk, inkopen levensmiddelen of geneesmiddelen), zo vermijd je vanzelf contact met anderen. Enkel wat lichaamsbeweging nemen in de open lucht, met je huisgenoten of corona-buddy mag nog. Houd tegenover niet-huisgenoten de veilige afstand van 1,5 meter aan.
 • Vermijd contact met oppervlakten die door veel andere mensen aangeraakt worden. Gebruik als het kan je ellenboog of voet om deuren of kranen te openen. Beter nog: draag handschoenen! Het is nog steeds handschoenenweer, dus hou die gewoon aan als je je winkelkarretje vastpakt, de trein of bus opgaat of een betaalautomaat aanraakt. Ook op het werk kan je dunne katoenen of latex handschoenen dragen. En blijf die handjes natuurlijk ook wassen en weg houden van je gezicht.
 • Houd je kinderen thuis. Kinderen geven ontzettend snel bacteriën door, zelfs al worden ze er zelf niet ziek van. Vraag om hulp van jonge familieleden, vrienden of buren om op te passen als dat voor jou écht niet mogelijk is (zie vorige punt).

2. Spaar je krachten, maar blijf in beweging

Slaap! Als je maar één aanbeveling uit dit artikel volgt, is het wel dat. Alle herstel gebeurt tijdens de slaap. Dus ga nu geen halve nachten liggen Netflixen. Ban de tablet uit je slaapkamer. Doe s’ avonds wat eerder de lichten uit dan gewoonlijk en geniet van je bedje.

Rust! Vermijd overwerk en alles wat je uitput. Spaar je krachten. Neem vaker een pauze of doe een dutje. Als je jonge kinderen hebt, is dit niet makkelijk, dat weet ik. Probeer dan kleine rustmomenten te nemen doorheen de dag.

Blijf ademen! Jaag jezelf niet in de stress over deze situatie. Stress ondermijnt je weerstand. Je hoeft heus niet te weten hoeveel zieken er momenteel in elk land zijn. Hou je liever bezig met goed zorgen voor jezelf en je gezin. Doe iets leuks wat je ontspant.

Beweeg en kom buiten! Beweging is belangrijk voor de goede doorstroming van je lymfesysteem. Dat is een deel van je immuunsysteem dat indringers bestrijdt en toxines uit je lichaam verwijdert. Ga geen afmattende trainingen aan, maar doe een paar (yoga-) stretches of spieroefeningen. En een wandelingetje in de frisse lucht en het volle daglicht. Zoek de natuur op en zuig je longen vol zuurstof. Daarna voel je je geheid beter.

3. Stoffen die je weerstand verhogen

Bepaalde kruiden en voedingsstoffen kunnen de genezende mechanismen van je lichaam versterken en je weerstand verhogen. Ik leg even uit welke ze zijn en in het volgende stukje lees je ook uit welke voedingsmiddelen je ze kan halen.

Supplementen bevatten vaak veel grotere hoeveelheden van deze stoffen dan voeding. Ik heb algemene aanbevelingen voor doseringen genoteerd, bespreek met je arts welke dosis bij jou past.

 • De belangrijkste vitaminen voor weerstand bij virussen zijn vitamine A, C, D en E. Aanbevolen doses vitamine A (retinol): 5000 IU, vitamine D: tot 5000 IU, en vitamine C: 1000-4000 mg als je ziek bent of 500 mg preventief. Levertraan bevat zowel vitamine A als D, die het best in combinatie genomen worden. Ook de B vitaminen houden je sterk, je kan hen het best uit je voeding halen net als vitamine E.
 • Selenium: 200 mcg, belangrijk om je immuunsysteem te balanceren
 • Zink: 30mg, werkt heel goed tegen het vermeerderen van virussen.
 • L-Lysine: 1000-2000mg, helpt zink absorberen en ondersteunt je afweer.
 • Magnesium: 300-600mg, voor een goede slaap, ontspanning en weerstand.
 • N-acetylcysteine (NAC): 500 mg, verdunt slijmen en helpt de afweer.
 • Glutathion: 100-500 mg, een super krachtig antioxidant. Voor een goede opname heb je ook vitamine C, magnesium, NAC, solfer en aminozuren (uit proteïnen) nodig.

Kruidenremedies:

 • Zoethoutwortel-tinctuur (of voor kinderen sap) – echter niet voor mensen met hoge bloeddruk.
 • Tijm-tinctuur vanwege zijn antiseptische, desinfecterende en slijmoplossende werking.
 • Knoflook-tinctuur voor het immuunsysteem
 • Echinacea-tinctuur is heel efficiënt voor de weerstand: dit is echter niet aanbevolen voor mensen met auto-immuunziekten, omdat het een overactief immuunsysteem nog meer stimuleert.
 • Keukenkruiden met een desinfecterende werking zijn salie, tijm, rozemarijn, organo, look, gember, kurkuma, kaneel, citroengras en munt. Verwerk ze in een gerecht of trek er een krachtige thee van door ze 2 à 10 minuten in heet water te leggen. Maak een grote thermos en drink hier doorheen de dag van. Of maak er een natuurlijke ijsthee mee!

4. Kies voeding die je lichaam sterker maakt

Buiten de hierboven vernoemde voedingsstoffen zijn ook vetten uit je voeding heel belangrijk voor de weerstand. Vitaminen A, D en E zijn vetoplosbare vitaminen, je hebt dus vetten nodig om ze te kunnen opnemen. Maar vetten houden ook de wanden van je cellen sterk, zodat virussen er minder snel in kunnen doordringen.

Wat je het best in je winkelkarretje legt:

 • Vlees, met name orgaanvlees, en gevogelte – bevat aminozuren, vetten, selenium, zink, vitamine A, B, E en mineralen
 • (Vette) vis en zeevruchten: zalm, haring, sardientjes, tonijn, forel, makreel, schelpjes, oesters… (ook in blik, gerookt of bevroren) – voor hun omega 3 vetten, aminozuren, zink, selenium, vitamine A, D en E
 • Eieren* van bio kipjes – voor de solfer, de vetstoffen, vitamine D
 • Wortelen, pompoen, zoete aardappel – voor vitamine A
 • Koolsoorten: broccoli, bloemkool, rode, groene en witte kool, boerenkool – bevatten solfer en antioxidanten
 • Uien en knoflook  – bevatten solfer en werken antimicrobiaal
 • Groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, pak soj, sla (vers of bevroren) – voor gezonde vetten, vitamine C , E en magnesium
 • Oranje fruit: mango, meloen, papaja, (gedroogde) abrikozen – vitamine A en C
 • Avocado – bevat glutathion, magnesium, vitamine E en gezonde vetten
 • Champignons en eetbare paddenstoelen – vitamine D en weerstand
 • Citrusfruit, kiwi, bessen, bananen en alle andere fruit – rijk aan vitamine C en bananen ook aan magnesium
 • Noten en zaden* (in luchtdichte verpakking, anders worden de vetten ranzig) – magnesium, vitamine E en vetstoffen
 • Olijfolie – antioxidanten, vitamine E en vetstoffen
 • Honing (niet verhit) – is ontsmettend in de keel en in je buik
 • Kruiden als kurkuma, gember, salie, tijm, organo, kaneel, pepermunt
 • Water of kruidenthee: blijf veel drinken!

Wat je vooral níet moet hamsteren:

 • Suiker, chocolade, koekjes, snoep – suiker onderdrukt je immuunsysteem en bloedsuikerpieken maken je zwak
 • Alcohol – is een suiker én vraagt een grote inspanning van je lichaam om te ontgiften
 • Cafeïne houdende dranken – belemmeren de immuunwerking
 • Melkproducten – vergroten de slijmvorming en kunnen het immuunsysteem belasten
 • Granen en graanproducten – bevatten veel suikers en kunnen het immuunsysteem belasten
 • WC-papier, er is er genoeg! 😊

* Voor wie AIP doet: eigeel is de eerste stof die je opnieuw kan introduceren, dat kan in principe al na 30 dagen. Omdat net die dooier veel weldadige stoffen bevat, raad ik je aan om daar niet mee te wachten. Noten en zaden zijn ook niet AIP, maar ze zijn niet essentieel als je voldoende van de andere etenswaren neemt.

5. Je luchtwegen ontsmetten

Om je longen en bijholtes te beschermen, kan je gebruik maken van stoombadjes met tijm, salie, rozemarijn, oregano, munt of propolis-olie. Deze kruiden bevatten stoffen met een sterke antimicrobiële activiteit. Zo pak je het aan:

Stap 1: Giet kokend water in een pot

Stap 2: Gooi twee handenvol verse kruiden in het water. Je kan ook een eetlepel gedroogde kruiden gebruiken of een paar druppeltjes essentiële olie.

Stap 3: Doe een handdoek over je hoofd en maak er een tentje mee.

Stap 4: Inhaleer de dampen diep in je longen. Je kan afwisselend door je neus en je mond inademen om alle oppervlakten te ontsmetten.

Preventief volstaat eenmaal per dag een tiental minuten te dampen. Als je ziek bent of met zieke mensen in contact komt, voer je dat best op tot 2 à 3 maal daags.

Ben je een roker? Dan is dit het aangewezen moment om te stoppen! Hou je longen nu maar zo gezond mogelijk.

6. Gezond in huis

 • Verlucht alle ruimtes van je huis zo veel mogelijk en ververs het beddengoed iets sneller.
 • Heel effectief om te verstuiven of om oppervlakten mee schoon te maken is de essentiële olie van tea tree of citrus. Los een paar druppeltjes op in water.
 • Vermijd chemische luchtverfrissers en chloor, gebruik liever natuurlijke producten.
 • Houd afstand tot je mobiele telefoon en schakel bluetooth, 4G en wifi zo veel mogelijk uit. Gebruik in plaats daarvan draadverbindingen en bepaal een paar vaste momenten om je telefoon te checken (tenzij je met spoed bereikbaar moet zijn). De elektromagnetische straling uit deze apparaten verzwakt de weerstand.

Heb je nog vragen?

Uit ervaring weet ik hoe kwetsbaar je je kunt voelen wanneer je chronisch ziek bent. Gooi daar een pandemie bovenop en dan is het moeilijk om de rust en kalmte te bewaren. Daarom heb ik besloten om de aankomende weken ruimte te maken voor extra consulten.

Zo’n extra consult, zonder intake, gaat kort en krachtig over wat jij praktisch gezien kunt doen in jouw persoonlijke situatie. Gesprekken vinden plaats via Skype, dus helemaal veilig. Het consult duurt 45 minuten en kost 60 euro. Zonder verdere verplichtingen voor vervolgconsulten.

xxx Catharina

Plaats een reactie