Coronavirus: 6 tips om ziek worden te voorkomen

Catharina DelmarcelBlog, GenezenLeave a Comment

AIP drankjes

Of je nu gezond bent of chronisch ziek, het coronavirus is best even slikken.

Wanneer je chronische klachten hebt, of een auto-immuunziekte, dan slik je wel twee keer. Het dagelijks leven brengt al genoeg uitdagingen met zich mee, zonder een pandemie.

Lopen mensen met chronische klachten en auto-immuunziekten meer gevaar?

We weten dat oudere en zwakkere mensen kwetsbaarder zijn voor griepen en longontstekingen, dus ook voor het coronavirus. Maar dat betekent niet dat je als chronisch zieke meteen meer risico loopt. Gek genoeg kan het zelfs zo zijn dat je minder snel ziek wordt. Mensen met auto-immuunklachten hebben namelijk een overactief immuunsysteem. Het valt alles aan, dus ook het coronavirus.

Om het even heel technisch te zeggen. De auto-immuunrespons die via het Th1 systeem gaat is bij het merendeel van auto-immuunziekten overactief. Bij slechts enkele auto-immuunziektes is het de Th2 respons die dominant is.

Geen stress als je niet weet hoe dat zit bij jou.

Denk even voor jezelf: als er griepen, verkoudheden of andere acute infecties de ronde doen, heb jij daar dan sneller of minder snel last van dan anderen? Ongeacht je chronische klachten. Loop je minder snel een griepje op, dan wordt je nu waarschijnlijk ook minder snel ziek.

Tenzij je immuunsuppressiva neemt, natuurlijk, want die verlagen je immuunrespons.

Wie meer risico loopt zijn hartpatiënten en luchtwegenpatiënten, omdat het virus die organen belast. Ook kankerpatiënten, die een verlaagde immuunrespons hebben, en mensen met diabetes of hoge bloeddruk moeten extra waakzaam zijn.

Als je veel last hebt van allergieën, hooikoorts, netelroos of histaminegevoeligheid zou dat je klachten bij besmetting ook kunnen verergeren.

Hoe kan je zo goed mogelijk voor jezelf zorgen in deze situatie?

Hieronder krijg je 6 aanbevelingen om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen ten tijde van dit virus. Het lijkt misschien een hele waslijst, maar je hoeft niet alles tegelijk te doen. Pik datgene eruit waar jij mee aan de slag kan, alle beetjes helpen.

1. Spaar je krachten, maar blijf in beweging

Slaap! Als je maar één aanbeveling uit dit artikel volgt, is het wel dat. Alle herstel gebeurt tijdens de slaap. Dus doe s’ avonds wat eerder de lichten uit dan gewoonlijk en geniet van je bedje.

Rust! Vermijd overwerk en alles wat je uitput. Spaar je krachten. Neem vaker een pauze of doe een dutje. Als je jonge kinderen hebt, is dit niet makkelijk, dat weet ik. Probeer dan kleine rustmomenten te nemen doorheen de dag.

Blijf ademen! Jaag jezelf niet in de stress over deze hele situatie. Stress ondermijnt je weerstand. Je hoeft heus niet te weten hoeveel zieken er momenteel in elk land zijn. Hou je liever bezig met goed zorgen voor jezelf en je gezin. Doe iets leuks wat je ontspant.

Beweeg en kom buiten! Beweging is belangrijk voor de goede doorstroming van je lymfesysteem. Dat is een deel van je immuunsysteem dat indringers bestrijdt en toxines uit je lichaam verwijdert. Ga geen afmattende trainingen aan, maar doe een paar (yoga-) stretches of spieroefeningen. Maak een wandelingetje in de frisse lucht en in het volle daglicht. Zoek de natuur op en zuig je longen vol zuurstof.

2. Stoffen die je weerstand verhogen

Bepaalde kruiden en voedingsstoffen kunnen de genezende mechanismen van je lichaam versterken en je weerstand verhogen. Ik leg even uit welke ze zijn en in het volgende stukje lees je ook uit welke voedingsmiddelen je ze kan halen.

Supplementen bevatten vaak veel grotere hoeveelheden van deze stoffen dan voeding. Ik heb algemene aanbevelingen voor doseringen genoteerd, bespreek met je arts welke dosis bij jou past.

  • De belangrijkste vitaminen voor weerstand bij virussen zijn vitamine A, C, D en E. Aanbevolen doses vitamine A (retinol): 5000 IU, vitamine D: tot 5000 IU, en vitamine C: 1000-4000 mg als je ziek bent of 500 mg preventief. Levertraan bevat zowel vitamine A als D, die het best in combinatie genomen worden. Ook de B vitaminen houden je sterk, je kan hen het best uit je voeding halen, net als vitamine E.
  • Selenium: 200 mcg, belangrijk om je immuunsysteem te balanceren
  • Zink: 30mg, werkt heel goed tegen het vermeerderen van virussen.
  • L-Lysine: 1000-2000mg, helpt zink absorberen en ondersteunt je afweer.
  • Magnesium: 300-600mg, voor een goede slaap, ontspanning en weerstand.
  • N-acetylcysteine (NAC): 500 mg, verdunt slijmen en helpt de afweer.
  • Glutathion: 100-500 mg, een super krachtig antioxidant. Voor een goede opname heb je ook vitamine C, magnesium, NAC, solfer en aminozuren (uit proteïnen) nodig.

Kruidenremedies:

  • Zoethoutwortel-tinctuur (of voor kinderen sap) – echter niet voor mensen met hoge bloeddruk.
  • Tijm-tinctuur vanwege zijn antiseptische, desinfecterende en slijmoplossende werking.
  • Knoflook-tinctuur voor het immuunsysteem
  • Echinacea-tinctuur is heel efficiënt voor de weerstand: dit is echter niet aanbevolen voor mensen met auto-immuunziekten, omdat het een overactief immuunsysteem nog meer stimuleert.
  • Keukenkruiden met een desinfecterende werking zijn salie, tijm, rozemarijn, organo, look, gember, kurkuma, kaneel, citroengras en munt. Verwerk ze in een gerecht of trek er een krachtige thee van door ze 2 à 10 minuten in heet water te leggen. Maak een grote thermos en drink hier doorheen de dag van. Of maak er een natuurlijke ijsthee mee!

3. Kies voeding die je lichaam sterker maakt

Buiten de hierboven vernoemde voedingsstoffen zijn ook vetten uit je voeding heel belangrijk voor de weerstand. Vitaminen A, D en E zijn vetoplosbare vitaminen, je hebt dus vetten nodig om ze te kunnen opnemen. Maar vetten houden ook de wanden van je cellen sterk, zodat virussen er minder snel in kunnen doordringen!

Wat je het best in je winkelkarretje legt:

  • Vlees, met name orgaanvlees, en gevogelte – bevat aminozuren, vetten, selenium, zink, vitamine A, B, E en mineralen
  • (Vette) vis en zeevruchten: zalm, haring, sardientjes, tonijn, forel, makreel, schelpjes, oesters… (ook in blik, gerookt of bevroren) – voor hun omega 3 vetten, aminozuren, zink, selenium, vitamine A, D en E
  • Eieren* van bio kipjes – voor de solfer, de vetstoffen, vitamine D
  • Wortelen, pompoen, zoete aardappel – voor vitamine A
  • Koolsoorten: broccoli, bloemkool, rode, groene en witte kool, boerenkool – bevatten solfer en antioxidanten
  • Uien en knoflook  – bevatten solfer en werken antimicrobiaal
  • Groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, pak soj, sla – voor gezonde vetten, vitamine C , E en magnesium
  • Oranje fruit: mango, meloen, papaja, (gedroogde) abrikozen – vitamine A en C
  • Avocado – bevat glutathion, magnesium, vitamine E en gezonde vetten
  • Champignons en eetbare paddenstoelen – vitamine D en weerstand
  • Citrusfruit, kiwi, bessen, bananen en alle andere fruit – rijk aan vitamine C en bananen ook aan magnesium
  • Noten en zaden* (in luchtdichte verpakking, anders worden de vetten ranzig) – magnesium, vitamine E en vetstoffen
  • Olijfolie – antioxidanten, vitamine E en vetstoffen
  • Honing (niet verhit) – is ontsmettend in de keel en in je buik
  • Kruiden als kurkuma, gember, salie, tijm, organo, kaneel, pepermunt
  • Water of kruidenthee: blijf veel drinken!

4. Vermijd etenswaren die je lichaam belasten

Ingrediënten die je lichaam kunnen verzwakken zijn deze:

  • Suiker, snoep, chocolade, koekjes – suiker onderdrukt je immuunsysteem en bloedsuikerpieken (en -dalen) maken je zwak
  • Alcohol – is een suiker én vraagt een grote inspanning van je lichaam om te ontgiften
  • Cafeïne houdende dranken – belemmeren de immuunwerking, gebruik ze spaarzaam (lees hier meer over gezonde koffievervangers)
  • Melkproducten – verhogen de slijmvorming en kunnen het immuunsysteem belasten
  • Granen en graanproducten – bevatten veel suikers en kunnen het immuunsysteem belasten

* Voor wie AIP doet: eigeel is de eerste stof die je opnieuw kan invoeren in de herintroductiefase, dat kan in principe al na 30 dagen. Omdat net die dooier veel weldadige stoffen bevat, raad ik je aan om daar niet mee te wachten. Noten en zaden zijn ook niet AIP, maar ze zijn niet essentieel als je voldoende van de andere etenswaren neemt.

5. Je luchtwegen ontsmetten

Om je longen en bijholtes te beschermen, kan je gebruik maken van stoombadjes met tijm, salie, rozemarijn, oregano, munt of propolis-olie. Deze kruiden bevatten stoffen met een sterke antimicrobiële activiteit. Zo pak je het aan:

Stap 1: Giet kokend water in een pot

Stap 2: Gooi twee handenvol verse kruiden in het water. Je kan ook een eetlepel gedroogde kruiden gebruiken of een paar druppeltjes essentiële olie.

Stap 3: Doe een handdoek over je hoofd en maak er een tentje mee.

Stap 4: Inhaleer de dampen diep in je longen. Je kan afwisselend door je neus en je mond inademen om alle oppervlakten te ontsmetten.

Preventief volstaat eenmaal per dag een tiental minuten te dampen. Als je ziek bent of met zieke mensen in contact komt, voer je dat best op tot 2 à 3 maal daags.

Ben je een roker? Dan is dit het aangewezen moment om te stoppen! Hou je longen nu maar zo gezond mogelijk.

6. Gezond in huis

  • Verlucht alle ruimtes van je huis zo veel mogelijk en ververs het beddengoed iets sneller.
  • Vermijd chemische luchtverfrissers en chloor, gebruik liever natuurlijke producten.
  • Heel effectief om te verstuiven of om oppervlakten mee schoon te maken is de essentiële olie van tea tree of citrus. Los een paar druppeltjes op in water.
  • Houd zo veel mogelijk afstand tot je mobiele telefoon, tablet of laptop en schakel deze uit als je naar bed gaat. De elektromagnetische spanning uit deze apparaten verzwakt de weerstand en kan je uit je slaap houden.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om een vraag achter te laten in de commentaren of neem contact op met mij voor persoonlijke begeleiding bij jouw eet- en leefplan.

xxx Catharina

Plaats een reactie