Maffioso slaaptips

adminBlog, Genieten, SlaapLeave a Comment

Vier tips om beter te slapen

Je kent het gewone slaapadvies intussen wel. In mijn artikel “Beter slapen in 8 stappen” las je er alles over. Voor wie het graag nog eens hoort: kies voedsel dat je lijf niet irriteert, blijf weg van de vino, zorg voor een beetje beweging overdag, hang ’s avonds niet te lang voor beeldschermen, maak je hoofd leeg en hou je slaapkamer koel, stil en pikdonker.

Hier zijn nog eens vier onverwachte suggesties om meer en beter te kunnen slapen. Ik noem dit mijn maffioso slaaptips. Want succesvolle maffiosi zijn goed uitgeslapen, maar ook bikkelhard. En dat moet jij soms ook zijn als je nachtrust je lief is.

Slaaptip 1 Oh sole mio!

’s Avonds en ‘s nachts kan het allemaal niet duister genoeg. Maar overdag: meer licht, graag! Hoewel we houden van zonnebrillen, vooral tegen de vliegjes op de Vespa, weten we ook dat er niets gaat boven de zegen van zonneschijn. Daar moet je namelijk genoeg van in je kijkers krijgen om je slaap-waakritme te regelen.

De informatie uit daglicht schiet linea recta van je netvlies naar je hypothalamus. En die regelt je hartslag, lichaamstemperatuur en de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Helaas bevat zelfs de helderste binnenruimte maar een fractie van lichtfotonen die nodig zijn om je biologische klok het juiste signaal te geven.

Dus ga de deur uit voor een korte wandeling. Schuif je zonnebril in een modieuze hoek op je hoofd en laat je netvlies vollopen.

Slaaptip 2 De Italiaanse schoenen

Nu je buiten bent, wil je graag flaneren in stijl. Met een paar schoenen “made in Italy”.  Twee modeseizoenen vooruit en wat belangrijker is: met echte leren zolen. Want die laten je lichaam toe om te aarden en zich te ontladen.

Niet onbelangrijk als je bedenkt dat vele cellen in ons lichaam communiceren via elektrische impulsen. Zoals je breincellen, zenuwcellen en de cellen van je hart. Wie te lang niet geaard is, bouwt een spanning op die verstorend kan werken in het lichaam.

De rubberen of kunststof zolen die wij normaal dragen werken isolerend. Daarom moet je ook schoenen aan als je met een lamp gaat prutsen. Maar leer is geleidend, net als wol. (Wollen slofjes zijn nu ook helemaal hip, trouwens.)

Natuurlijk kan je ook rechtstreeks met je blote voeten op aarde, gras of steen zitten.

Slaaptip 3 De vette antipasti

Het is avond. De spaghettiwestern is net afgelopen en je voelt nog een hongertje. Op naar de keuken, waar je een houten plankje aantreft met plakjes salami, parmaham, olijven en artisjokharten. Mamma mia! Net het soort van snackje waar je heerlijk van gaat dromen.

Waarom? Omdat de gezonde vetten en proteïnen langzaam energie vrijgeven gedurende de nacht. En dat houdt je bloedsuiker stabiel. Lees: je schrikt niet wakker omdat je in een suikerdip tuimelt. Vooral wie te maken heeft met niet optimaal functionerende bijnieren is hierbij gebaat. Want net die klieren hebben de functie je bloedsuiker aan te vullen tijdens de nacht.

Andere goede laatavond antipasti: avocado, een kop bouillon of wat fruit gestoofd in kokosvet. Ook een kleine portie proteïnen doet het goed, vooral als je gesport hebt en moet herstellen.

Koolhydraten eet je best bij je avondmaal, prop je niet vol met pure suikers voor je naar bed gaat!

Slaaptip 4 Godfather time

Ik weet zeker dat jij een vreselijk aardig mens bent. Ben ik ook, overdag. Vriendelijk, invoelend, geduldig in de rij aan de kassa. Echter, slaat de klok zeven dan is het Godfather-tijd. 

Dan loop ik tegen een dipje aan, een restant van ernstig gecrashte bijnieren in het verleden. Alles kost me overmatig veel energie. Irritatie troef. Neem ik op dat moment geen rust, dan ga ik over een grens en komt insomnia om het hoekje loeren. Daarom doe ik geen moeilijke dingen meer na zevenen. Geen werk, geen telefoontjes en ook geen discussies over wie de bolognese opgemaakt heeft. Niente.

Misschien is het voor jou om acht uur pas maffioso-a-clock. Of heb je een siësta nodig tussen twee en vier. Ik ken je werkschema niet. Maar vind die grens en trek er een dikke, zwarte lijn onder in je agenda. Godfather-tijd komt je slaap ten goede. En dus je genezing. Dan ben je overdag beter te genieten.

Mini-stapjes voor beginnende slaapmaffiosi:

1. Neem overdag een buitenpauze, een minuutje volstaat al.

2. Is het warm buiten, schop je schoenen uit onder de tuin- of terrastafel. Is het koud, kijk eens in je schoenenkast of daar wat vera pelle tussen zit.

3. Grabbel een handvol olijven als avondsnackje.

4. Kijk vanavond op de klok wanneer jouw innerlijke don Corleone naar boven komt. Zo ken je alvast je persoonlijke Godfather-tijd.

Over naar jou

Welke mini-stap probeer jij vandaag? Ben je al een echte slaapgangster of heeft insomnia je in de tang? Laat het me weten!

xxx Catharina

Plaats een reactie