Boerenkoolsalade

Catharina DelmarcelGroenten, Recepten, SaladeLeave a Comment

Boerenkoolsalade met granaatappelpitjes AIP paleo

Toegegeven, ik ben pas recent boerenkool gaan eten. Wat? Ja, in Vlaanderen was dat niet echt een bekende groente. Bij ons thuis kwam er wel witte en rode kool, savooiekool en bloemkool op tafel. Maar boerenkool, daar hoorde ik pas van toen het een gezondheidshype werd. En eerlijk gezegd was ik er niet zo weg van…

Intussen weet ik dat je er lekkere chips van kan maken – gewoon op een bakplaat in de oven doen – het in smoothies kan verwerken, of in de stamppot (stoemp), natuurlijk, een oer-Hollands recept.

Maar ik zocht lang naar een manier om die boerenkool echt te laten schitteren in een recept. Liefst rauw, in een boerenkoolsalade, met al z’n natuurlijke kracht nog intact.

Want het is een echte superdesuperfood hé, die boerenkool: vezels, vitaminen A, B, C en K, antioxidanten, solfer, chlorofyl, het lijstje gaat maar door. Allemaal heel kostbare stoffen die je imuunsysteem versterken, je lichaam beschermen tegen ziekte, je cellen voeden en je hersenen jong houden. Past perfect binnen een genezend dieet, dus.

Na wat experimenteren vond ik de lekkerste manier om boerenkool te verwerken in een salade: je masseert de harde blaadjes kort met olijfolie en citroensap. Maakt een heel verschil.

Voeg daar nog geraspte wortelgroenten aan toe en een explosie van zoete, rode granaatappelpitjes en je hebt een van mijn favoriete salades! Maak gerust een (drie)dubbele portie van deze knapperige, zoet-zure boerenkoolsalade en serveer meerdere dagen als bijgerecht bij vis of vlees.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Boerenkoolsalade met granaatappelpitjes AIP paleo

Boerenkoolsalade

  • Auteur: Catharina Delmarcel
  • Voorbereidingstijd: 10 minuten
  • Totale tijd: 1 uur10 minuten
  • Genoeg voor: 1 slakom 1x

Omschrijving

Lekkere winterse salade met extra vitaminen en kleur.


Ingrediënten

Scale

120 gr boerenkool

75 gr rode biet, geraspt (= ongeveer een halve rode biet)

75 gr wortelen, geraspt (=1 grote of 2 kleinere wortels)

1/2 granaatappel (of een sinaasappel)

2 eetlepels olijfolie

Sap van 1/2 citroen of limoen

1/2 theelepel zeezout


Bereidingswijze

  1. Trek de boerenkool van de nerven af en laat weken in een bak koud water. Koop je voorgewassen boerenkool, dan kan je deze stap overslaan.
  2. Schil en rasp de wortel en rode biet. Als je deze geraspt koopt, dan kan je deze stap overslaan.
  3. Als de kool gewassen en drooggezwierd is, doe je hem in je slakom met de olijfolie, het zout en het citroensap of limoensap. Dit mag je nu even kneden of “masseren”, gewoon met je blote handen (olijfolie is goed voor je huid!). Daar wordt de kool veel zachter en lekkerder van. Een half minuutje kneden is genoeg.
  4. Schep de granaatappelpitjes uit de halve granaatappel en meng deze samen met de geraspte wortel en biet door de boerenkool. Heb je geen granaatappel? Gebruik stukjes sinaasappel.

Notities

In de koelkast is deze salade 3 dagen houdbaar.

Trefwoorden: AIP, paleo, koolhydraatarm, glutenvrij, graanvrij, zonder zuivel, zonder ei, zonder noten, vegan

Plaats een reactie

Recipe rating