AIP Italiaanse kruidenmix

Catharina DelmarcelRecepten, Sauzen en smaakmakersLeave a Comment

Italiaanse kruidenmix AIP

Deze heerlijke AIP Italiaanse kruidenmix doet het goed op gebraden vlees en vis, op geroosterde groenten, in de pastasaus of bij zuiderse stoofpotjes. De mix bevat geen paprika, chili of piment (nachtschades), die je typisch wél in Italiaanse kruiden aantreft. Dat maakt het geschikt voor het AIP-dieet, dat nachtschaden tijdelijk elimineert. Er zitten er ook geen dubieuze smaakversterkers in, zoals “gistextract”, waar veel mensen gevoelig op reageren.

Alles wat je moet doen is de kruiden aankopen en samen in een potje doen. Daarna heb je meteen een super handige smaakmaker in huis. Om over je kipfilet te gooien, of bij je gebakken courgettes te doen, of om een lekkere groentenpasta wat meer zing te geven.

Mijn tip: koop bio kruiden, ze zijn gewoon véél lekkerder. Ik neem zelf meestal het Nederlandse merk Piramide, wat ik ontzettend goede kwaliteit vind. Maar andere biomerken zijn ook goed.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Italiaanse kruidenmix AIP

AIP Italiaanse kruidenmix

  • Auteur: Catharina Delmarcel
  • Voorbereidingstijd: 5 minuten
  • Totale tijd: 1 uur5 minuten
  • Genoeg voor: 1 potje 1x

Omschrijving

Een heerlijke smaakmaker op vlees, vis of groenten en in de pastasaus. Vrij van nachtschades, peper en zaadkruiden.


Ingrediënten

Scale

4 theelepels gedroogde basilicum

2 theelepels gedroogde oregano

1 theelepel gedroogde tijm

1 theelepel gedroogde lavas*


Bereidingswijze

  1. Meet alle ingrediënten af en meng ze goed door mekaar.

  2. Berg op in een luchtdicht kruidenpotje.


Notities

Lavas, of “maggikruid” is een traditionele smaakmaker die je vroeger in alle keukentuintjes aantrof. Het groeit heel makkelijk in onze streken. De bladeren en stengels werden vers in de soep gedaan, lang vóór de uitvinding van het potje “Maggi”. Nu kan soms wat moeilijker zijn om dit kruid om vinden. Kijk in je natuurwinkel of online shop met een groot kruidenaanbod. Ik vind het een heel handige natuurlijke smaakmaker om in huis te hebben, naast look en zeezout. De smaak is vrij neutraal umami (hartig).

Trefwoorden: AIP, paleo, koolhydraatarm, glutenvrij, graanvrij, vrij van nachtschades, vrij van zaadkruiden

Plaats een reactie

Recipe rating