AIP ontbijttype 3: de brunchliefhebber

Catharina DelmarcelBlog, EtenLeave a Comment

AIP brunch

Is het ontbijt voor jou iets wat niet opgewarmd hoeft te worden? Hou je van veel kleurtjes en smaken op je bord?

Misschien ben jij dan wel AIP ontbijttype 3 “de brunchliefhebber”.

De brunchliefhebber heeft geen probleem met het eten van rauwkost of vooraf gekookte voeding die koud geserveerd wordt. Dit type wordt blij van een mooie selectie hapjes om uit te kiezen. Net als een uitgebreid buffet in een chique hotel.

Waarom zou je jezelf niet zo verwennen, dan, elke ochtend als je wilt?

Maak jezelf blij

Stap één is natuurlijk allerlei ingrediënten in huis halen die je lekker vindt bij een ontbijtbuffet. Daarbij mag je héél ruim denken.

Kijk maar naar deze AIP brunchschotel voor inspiratie…

Kies uit de ingrediëntenlijst wat je graag lust. En voeg daar gerust nog iets anders aan toe dat je nog in je koelkast had staan.

Stap twee: gooi deze dingetjes op een bord en klaar is Kees!

Natuurlijk zullen je dagelijkse brunch-ontbijtjes er wat simpeler uitzien dan op de foto.

Bij ons thuis stellen we zo’n ontbijtje meestal samen met gerookte zalm en een gesnipperd uitje, komkommer, wat vers groen of een restje koolsla, een worteltje, wat appel/kiwi/sinaas en een paar schijfjes gekookte rode biet (zie mini-receptje onderaan). En daar delen we dan met z’n drieën een smeuïge avocado bij, als er eentje rijp is 😊 Op mijn Facebook en Instagram accounts post ik geregeld spontane fotootjes van ons ontbijt.

Drie tips voor brunchtypes

De eerste tip is om echt de nadruk te leggen op groenten.

Zou je normaal een blaadje sla en wat komkommer op je brunchbord leggen? Scharrel dan even rond in je koelkast en zie of je nog meer groenten vindt om erbij te doen. Dat kan simpelweg een worteltje zijn, een halve avocado, een paar radijzen of wat bloemkool als je dat rauw lust.

Tip twee: vergeet ook hier je zetmeelrijke groenten niet (zie de AIP voedingslijsten).

Wortel, knolselder en rode biet zijn snel geraspt of fijngemalen in een kleine hakmolen of keukenmachine. Een beetje citroensap erover houdt ze fris. Voorgekookte rode biet is een handige shortcut. Maar een handvol bakbananenchips kan ook.

En tip drie: durf te variëren in je proteïnekeuzes.

Vlees kan ook in de vorm van een stukje gebraad dat nog over is van het diner. Vis is handig in blik. En voor wie geen AIP doet, of al met herintroducties bezig is: neem gewoon een gekookt eitje.

Mini-receptjes voor bij je brunch-ontbijt:

  • Voorgekookte rode bietjes in vinaigrette zijn bijna een week goed in je koelkast. Zo maak je ze: laat de rode bietjes in een grote pot water koken tot je er een vork door kan steken (20 à 30 min), dan afgieten, laten afkoelen, pellen, met olijfolie en wijnazijn overgieten, een snuf zout erbij en mengen.
  • Maak je eigen “mock mimosa”, een traditionele brunchcocktail: schenk een half glas sinaasappelsap uit en vul dat aan met kombucha (niet gezoet, neutrale smaak). Proost!

Over naar jou

Kreeg je inspiratie voor je eigen ontbijt in brunch-stijl? Wat geeft jou dat luxegevoel? Laat het me weten!

P.S. Lees meteen door naar type 4 uit deze ontbijtreeks …de restjeseter 🙂

xxx Catharina

Plaats een reactie