AIP ontbijttype 4: de restjeseter

Catharina DelmarcelBlog, EtenLeave a Comment

Geroosterde kip met groenten, citrusfruit en knoflookdip

De voordelen voor dit ontbijttype zijn duidelijk: zonder nadenken, zonder inspanning een voedzaam ontbijt op tafel. En dat allemaal binnen de paar minuten die het je kost om een kopje thee te zetten.

Toegegeven, het klinkt niet zo aanlokkelijk “restjeseter”. Er schoot me niet meteen een betere naam te binnen voor dit ontbijttype 😊

Maar in de praktijk kan het erg lekker zijn, voor ontbijt eten wat je de vorige dag gekookt hebt. Of je dat nu opwarmt of niet.

Ik hou er wel van om ’s ochtends iets warms te eten, vooral in de koude wintermaanden. Vaak doe ik er wel nog een handjevol rauwkost bij.

Laat ons eens kijken hoe je het doet, zo’n “restjesontbijt”.

Dubbel koken

Op dag één kook je van je hoofdmaaltijd dubbel zo veel. Wat er overblijft bewaar je in de koelkast en neem je op dag twee als ontbijt.

Eet iedereen dezelfde kost, dan is het gewoon een kwestie van verdubbelen.

Zo niet, dan doe je een kort rekensommetje. Met hoeveel personen zit je aan tafel? En hoeveel ontbijtjes wil je overhouden? Tel die beide op en dan weet je hoeveel er moet gekookt worden.

Het wordt al snel een gewoonte om wat extra te koken. Zo heb je altijd een voorraadje klaargemaakt eten in de koelkast staan. Dat kan dienst doen als ontbijt, maar even goed als lunch!

Alles-in-één schotels

Handig om te maken én voor een minimale afwas achteraf, zijn schotels met verschillende groenten en vlees of vis bij mekaar. De heteluchtoven is hiervoor ideaal. Je steekt er gewoon een hele geroosterde kip met wortelgroenten in. (Of twee! Ik maak dit recept vaak dubbel op zondagavond, dan eten we er maandag en dinsdag nog van.)

Dit gehaktbrood waar groenten in zitten is ook zo’n handige alles-in-één.

Of wissel eens af met een Hasselbackgebraad (water-in-de-mond lekker maar super simpel) met in dezelfde oven een blik vol gemengde groenten

Groenten bewaren goed in de vorm van stamppot of puree. Als je geen nachtschadegroenten eet (in het auto-immuun protocol dieet bijvoorbeeld), dan vervang je de aardappels gewoon door andere stevige wortelgroenten. Zoals koolraap, zoete aardappel, worteltjes, knolselder,… Mijn receptje voor gemengde puree geeft je inspiratie voor een lekkere mix.

Mini-tips voor een gezonde balans:

  • Bestaat je restje voornamelijk uit wortelgroenten met vlees of vis? Voeg dan nog wat groene bladgroente toe. Dat kan kort gestoofde spinazie, paksoi of andijvie zijn. Of gewoon een handje bladsla of koolsla, die je ook op voorhand kan maken.
  • Hoe lang kan je bewaard eten gebruiken? Dat hangt af van jouw gevoeligheid. Iemand met Candida zal advies krijgen om alles vers te eten, dus beter geen restjes. Ook mensen met een verhoogde histaminegevoeligheid moeten opletten, want bewaard voedsel bevat méér histamine. Mijn advies is om gekookte restjes niet meer dan twee dagen te bewaren. Een uitzondering zijn dingen die je oplegt in olie of azijn. Heb je veel over? Bewaar het dan in de diepvries!

Over naar jou

Wat is jouw favoriete receptje om twee dagen na mekaar van te peuzelen? Waar mogen ze jou altijd voor wakker maken? Laat het me weten!

PS Ken jij je AIP ontbijttype al? Het volgende type in de reeks is de vernuftige twee-fasen ontbijter.

xxx Catharina

Plaats een reactie