Het perfecte moment voor een genezend dieet

Catharina DelmarcelBlog, Eten, GenezenLeave a Comment

Het perfecte moment voor een genezend dieet

Bestaat er zoiets als het perfecte moment voor een genezend dieet?

Neen, er is altijd een factor die het moeilijk maakt. Of de kinderen zijn ziek, of je werk is te druk, of het budget te krap, of je krijgt net een opflakkering van symptomen. Dus ga niet wachten op een ideaal tijdstip. Dat zit er niet aan te komen als je chronisch ziek bent.

Je wilt graag sterker worden, toch? Beter slapen? Minder worstelen met klachten elke dag? Weer fitter en vrijer zijn om meer te kunnen ondernemen? Een genezend dieet zoals het AIP kan je daar ontzettend bij helpen. En het is niet erg moeilijk om te doen.

Maar we moeten ook realistisch wezen. Er is ook wat organisatie nodig als je je voedingspatroon gaat omgooien. Vooral in het begin. Dus daar moet je tijd voor kunnen vrijmaken.

Met de volgende tips vind je het geschikte startmoment voor je nieuwe dieet. Pen het meteen in je agenda!

Niet beginnen tijdens: feestdagen, drukke of extra stressvolle periodes

Snel nog je eetwijze omschakelen de week voor Kerst? Vergeet het maar. Hetzelfde met andere hoogdagen, het begin van een schooljaar, examenperiodes of jaarlijkse piekmomenten op het werk. Of als er uitzonderlijk heftige emotionele stress op je afkomt. Een dieet aanhouden dat je al redelijk onder de knie heb, dat gaat wel lukken. Maar begin niet aan iets nieuws.

Niet beginnen tijdens: verhuizingen en reizen

Heb je geen eigen keuken, zitten de pannen nog in dozen of weet je niet of je morgen nog op hetzelfde adres woont? Neem er dan niets bij zoals een nieuw dieet. Je hebt je hardware (keuken) én je software (voedingsmiddelen) nodig. En je moet weten waar je je inkopen kan doen. Wel kan je prima reizen met een dieet dat je al een poos kent. Zie mijn tips om uit eten te gaan met een genezend dieet.

Niet beginnen tijdens: verplichtingen waar je echt niet onderuit kan

Staat er al geruime tijd een evenement op je agenda waar je écht niet onderuit kan, zoals een opleiding, een groot familiefeest, een renovatie of werkproject? Dan weet je alvast dat je je daarop zal moeten concentreren. En niet op het overschakelen naar een andere eetwijze.

Wél doen: een kalmer tijdstip in je agenda zoeken

Zo, we hebben al heel aantal dagen doorstreept die zeker níet het juiste moment zijn om aan je nieuwe dieet te beginnen. Kijk eens wat er overschiet: er is vast wel een tijdstip waar je het 3 à 4 weken minder druk bent.

Wél doen: ruimte maken voor extra rust en preparatie

Van dieet veranderen vraagt toch een beetje voorbereiding. Voedingslijsten afdrukken, keukenkastjes uitruimen, nieuwe dingen inkopen, afspraken maken met je huisgenoten. Ook zal je vaker verse voeding koken, wat meer tijd kost dan een pizza in de oven schuiven.

Houd ook extra tijd vrij om te rusten en meer te slapen. Want je lichaam moet wennen aan je nieuwe eetpatroon. Vooral als je vroeger heel verschillend at.

Wel doen: neen zeggen tegen dingen die niet essentieel zijn

Daar knelt vaak het schoentje bij mijn cliënten, en bij mezelf als ik eerlijk ben. Laten wij nu net het type zijn dat het graag heel goed doet voor iedereen om ons heen!

Wil je ruimte maken voor het project “genezend dieet”, dan moet dat een poos op de eerste plaats staan. Een andere ouder kan dit jaar de waterijsjes voor het schoolfeest maken. Zoek vervangers voor jouw vrijwilligerswerk. Laat de kids zichzelf amuseren in de tuin. En sluit je computer als een taak “goed genoeg” is.

Wel doen: momenten prikken voor “batch cooking” of vooruitkook-sessies

Dit is dé tip om het koken minder zwaar te maken. Batch cooking betekent dat je in één keer meerdere maaltijden bereidt. De extra porties steek je in de koelkast of diepvries om later op de eten. Door het wassen, snijden, bereiden en opruimen te groeperen in zo’n vooruitkook-sessie bespaar je veel tijd.

Je kan dit heel simpel aanpakken door dubbel of driedubbel zo veel te koken van een gewone maaltijd en de rest te bewaren. Of je vraagt het hele gezin om mee te doen en dan maak je samen een grote kom soep, een paar pannen pastasaus, een oven vol gebraad en groenten, of voldoende gebak om te volgende weken een vieruurtje van te serveren.

Over naar jou

Ben jij klaar om de stap te zetten naar een genezend dieet? Heb je realistisch bekeken of je daarvoor de ruimte hebt? Stel het niet eindeloos uit, maar prik een geschikte datum en ga aan de slag!

xxx Catharina

Plaats een reactie