Het perfecte moment voor een genezend dieet

Catharina DelmarcelBlog, Eten, GenezenLeave a Comment

Het perfecte moment voor een genezend dieet

Bestaat er zoiets als het perfecte moment voor een genezend dieet?

Niet echt. Er is altijd wel een factor die het moeilijk maakt. Of de kinderen zijn ziek, of je werk is te druk, of het budget te krap, of je krijgt net een opflakkering van symptomen. Het ideale tijdstip bestaat niet. Maar een realistisch tijdstip, dat kan je wel vinden.

Je wilt graag sterker worden, toch? Beter slapen? Minder worstelen met klachten elke dag? Weer fitter en vrijer zijn om meer te kunnen ondernemen? Een genezend dieet zoals het AIP kan je daar ontzettend bij helpen. En het is gewoon een kwestie van andere ingrediënten in je mond stoppen, er zijn geen moeilijke berekeningen mee gemoeid.

Natuurlijk vergt het even wat organisatie en focus als je je voeding gaat aanpassen. Vooral in het begin (later wordt dat ook weer routine). Dus daar moet je wel de ruimte voor hebben.

Met de volgende tips vind je zeker een geschikt startmoment.

Niet beginnen tijdens: feestdagen, drukke of extra stressvolle periodes

Snel nog je eetwijze omschakelen de week voor Kerst? Vergeet het maar. Hetzelfde met andere hoogdagen, het begin van een schooljaar, examenperiodes of jaarlijkse piekmomenten op het werk. Of als er uitzonderlijk heftige emotionele stress op je afkomt. Begin in zo’n periode niet aan iets nieuws.

Niet beginnen tijdens: verhuizingen en reizen

Heb je geen eigen keuken, zitten de pannen nog in dozen of weet je niet of je morgen nog op hetzelfde adres woont? Neem er dan niets bij zoals een nieuw dieet. Je hebt je hardware (keuken) én je software (voedingsmiddelen) nodig. En je moet weten waar je je inkopen kan doen.

Wel kan je prima reizen met een dieet dat je al een poos kent. Zie mijn tips om uit eten te gaan met een genezend dieet.

Niet beginnen tijdens: verplichtingen waar je echt niet onderuit kan

Staat er al geruime tijd een evenement op je agenda waar je écht niet onderuit kan, zoals een opleiding, een groot familiefeest, een renovatie of werkproject? Dan weet je alvast dat je je daarop zal moeten concentreren. En niet op het overschakelen naar een nieuw eetplan.

Wél doen: een kalmer tijdstip in je agenda zoeken

Zo, we hebben al heel aantal dagen doorstreept die zeker níet het juiste moment zijn om aan je nieuwe dieet te beginnen. Kijk eens wat er overschiet: er is vast wel een tijdstip waar je het 3 à 4 weken minder druk bent.

Wél doen: ruimte maken voor extra rust en preparatie

Van eetwijze veranderen vraagt wat voorbereiding. Voedingslijsten afdrukken, keukenkastjes uitruimen, nieuwe dingen inkopen, afspraken maken met je huisgenoten. Ook zal je vaker verse voeding koken, wat meer tijd kost dan een pizza in de oven schuiven. Plan deze tijd ook in.

Houd daarnaast extra tijd vrij om meer te rusten en langer te slapen. Want je lichaam moet wennen aan een nieuw eetpatroon. Vooral als je vroeger heel verschillend at. Dat betekent dat je de eerste weken ook wel een soort detoxverschijnselen mag verwachten.

Wel doen: neen zeggen tegen dingen die niet essentieel zijn

Daar knelt vaak het schoentje bij mijn cliënten, en bij mezelf als ik eerlijk ben. We doen het graag (te) goed voor iedereen om ons heen en vergeten daarbij weleens onszelf. Of we gaan teveel op in perfectionisme, ook voor kleine en minder belangrijke dingetjes.

Wil je ruimte maken voor dit dieet-project, dan moet je dát een tijdje de prioriteit geven. Zeg alles af wat niet echt essentieel is. Zoek vervangers voor jouw vrijwilligerswerk. Roep hulp in van anderen voor (zorg)taken die niet per sé door jou gedaan moeten worden. Een andere ouder kan dit jaar de ijsjes voor het schoolfeest maken. En sluit gerust je computer af als een werkopdracht “goed genoeg” is.

Wel doen: momenten prikken voor “batch cooking” of vooruitkook-sessies

Dit is dé tip om het koken minder zwaar te maken. Batch cooking betekent dat je in één keer grotere hoeveelheden voedsel bereidt. De extra porties steek je in de koelkast of diepvries om later op te warmen. Door het wassen, snijden, bereiden en opruimen te groeperen in zo’n vooruitkook-sessie bespaar je jezelf tijd en energie. En de voorgemaakte voeding komt super handig van pas op momenten dat je het te druk of te zwaar hebt om in de keuken te staan.

Vooruitkoken kan betekenen dat je van een gewone maaltijd dubbel of driedubbel zo veel te kookt en de rest bewaart. Of dat je een hoop vlees, vis, groenten in de oven gaart zodat je er later gewoon naar kan grijpen als je honger hebt (zoals hier).

Roep de hulp in van huisgenoten in of iemand die je steunt, om dit samen te doen als je nog heel zwak bent. Dan maak je samen een grote kom soep, een paar pannen pastasaus, een oven vol gebraad en groenten, of voldoende gebak om te volgende weken als een vieruurtje naar te grijpen.

Over naar jou

Ben jij klaar om de stap te zetten naar een genezend dieet? Heb je realistisch bekeken of je daarvoor de ruimte hebt? Stel het niet eindeloos uit, maar prik een geschikte datum en ga aan de slag!

Heb je nog vragen hierover, kan je altijd een opmerking achterlaten onderaan dit artikel. Je kan me ook contacteren via mijn praktijk voor gezondheidscoaching.

xxx Catharina

Plaats een reactie