Ook zo moe? Drie tips voor meer energie

Catharina DelmarcelBlog, GenezenLeave a Comment

Ook zo moe? Drie tips voor meer energie

De afgelopen maanden zijn een wervelwind geweest.

Ik zie iedereen uitzonderlijke ups en downs beleven. Het internet was een boeiende mix van zelfgehaakte bedspreien en hoopvolle plantenbakken, afgewisseld met lange stiltes en mensen die toegaven dat de motivatie hun ongeveer onder de schoenzolen plakte.

Ja, er kwam meer rust. Eindelijk geen filerijden meer, lekker tijd om een wasje te draaien tussen de meetings door, genieten van veilig thuis zijn. Een hoop verplichtingen vielen weg. Oef, herademen!

Maar op andere gebieden werd het net hectischer. Vooral voor wie de combo thuisonderwijs en telewerk moest zien te rijmen. Hoewel we daar ook net weer voordeel uit haalden: meer tijd en aandacht voor mekaar.

Nog steeds is de storm van Covid19 niet gepasseerd. Komt er een tweede golf aan? Zullen de scholen normaal opstarten in september? Kan je je nog redden, financieel? Dat gebrek aan zekerheid gaat je niet in de koude kleren zitten.

En dat voel je ook in je lijf.

Waarom ben ik net nu zo moe?

Buiten de stress van deze hele vreemde periode, zijn er nog een paar oorzaken van de massale vermoeidheid die ons nu lijkt te overvallen.

Veel mensen klagen over terugkerende griepachtige klachten. Al dan niet gepaard gaand met kortademigheid of luchtwegenproblemen. Dit zijn tekenen van een virale besmetting, hoewel niet altijd te meten valt of het nu om Covid19 gaat of niet. Ik schreef in maart een artikel over wat je kan doen om je lichaam te sterken voor een virus, het is het (her)lezen waard.

Als je tevoren al leed aan chronische vermoeidheid, merk je nu misschien dat die klachten verergeren. Daar speelt bijnieruitputting waarschijnlijk een rol in. Daarom volgende keer op dit blog een uitgebreid artikel over de bijnieren. Meer rust nemen is voor jou een eerste aanbeveling.

Maar er is nog een reden waarom je je extra moe kan voelen. En die heeft te maken met het zuurstofgehalte in je bloed. Als de opname van zuurstof in je bloed gehinderd wordt, dan komt er minder zuurstof in je cellen terecht en word je futloos en slap.

Drie tips voor meer energie

Tip 1: Beweeg in de vrije lucht (al is het maar een beetje)

Of je nu echt kan sporten of niet maakt niet uit. Probeer je lichaam in beweging te zetten, desnoods gewoon met een kleine wandeling. Als je beweegt, ga je dieper ademen en je hart gaat sneller slaan. Je maakt meer spiermassa en nieuwe haarvaten aan. Door al deze dingen verhoogt de zuurstofopname in je bloed.

Beweeg in de open lucht en je vangt tig keer meer zuurstof dan in een benauwde fitnessruimte.

Tip 2: Verbeter je lichaamshouding in één minuut

We zitten vaak voorovergebogen aan de computer, in de auto, aan een bureau of omdat we met kleine kinderen bezig zijn. In die houding kunnen onze longen zich maar gedeeltelijk vullen met lucht. Voor een betere doorademing, doe de volgende, simpele tegenhouding:

  • Sta of zit rechtop
  • Vouw je handen achter je hoofd met je ellenbogen naar buiten gericht
  • Kijk omhoog, zodat je neus naar het plafond wijst
  • Blijf een minuutje zo zitten, terwijl je langzaam en diep ademt.

Je zal merken dat deze houding ook meteen de spanning in je nek, rug en schouders verlicht. Geniet ervan.

Tip 3: Doe zoals Popeye en eet meer ijzer

Ijzer helpt de rode bloedcellen om zuurstof te transporteren naar alle cellen in je lichaam. IJzerrijke producten zijn vlees, vis, groene bladgroenten en peterselie. Het is echter niet spinazie, maar vooral rood vlees dat de kampioen is om meer ijzer binnen te krijgen. Rood vlees is tegelijk ook een prima bron van proteïnen en essentiële aminozuren, die je spieropbouw helpen en je lichaam kracht geven.

Leg lekker een biefstukje op de gril vanavond, gooi een stuk soepvlees in je bouillon of maak een stoofpotje met rundsvlees en groenten waar je enkele dagen van kan eten – dat spaart ook weer energie!

Over naar jou

Zorg jij voor je lichaam met voldoende buitenlucht en beweging? Gebruik je voeding als een middel tegen ontsteking of heb je te veel stress om je daar mee bezig te houden? Laat het me weten!

Samen vinden we er een oplossing voor.

xxx Catharina

Plaats een reactie