AIP ontbijttype 1: de traditionele ontbijter

Catharina DelmarcelBlog, EtenLeave a Comment

AIP ontbijtkom met kokosyoghurt, granola en vers fruit

Ben jij een traditioneel ontbijttype, dan ontlokt het idee van een dieet zonder granen of melk aan jou meteen een hele diepe ZUCHT.

Alles wat je wilt is een wit linnen tafeldoekje, een bordje met toast of een grote kom müsli en melk. En daarnaast een vers geperst sinaasappelsapje.

Heb ik het goed?

Goed nieuwsje voor jou: het verse sapje mag je alvast behouden 😉

En hoewel granen en melk van de tafel verdwijnen met AIP, bestaan er lekkere alternatieven om jou toch nog een heerlijk ontbijtje te bezorgen.

Al dan niet op bed.

Lekkere vervangingen

Hou je van ontbijtgranen, dan zal deze knapperige AIP granola jou blij maken. Zoiets is heel snel gemaakt, dus laat je niet afschrikken door het feit dat je het niet in een winkel kan kopen.

Je kan er een van de twee AIP-melksoorten overheen gieten: kokosmelk of chufamelk. (Wel steeds de ingrediëntenlijst checken of er geen niet-AIP toevoegingen bijzitten.)

Voor de yoghurt- en pap-fanaat hebben we deze vrolijke AIP breakfast bowl. Met kokosyoghurt, onze AIP granola en vers fruit. Er zijn eindeloos veel fruitvariaties mogelijk. Peer en abrikoos vind ik ook zalig hierbij. Of granaatappelpitjes.

Omdat er in AIP-compatibele kokosyoghurt uit de winkel meestal tapioca zit, waar veel mensen niet goed tegen kunnen, heb ik ook meteen een simpel koko-yo receptje zonder gecreëerd. Het bevat maar 2 ingrediënten en je hoeft er zelfs geen yoghurtmaker voor te hebben!

Wie liever een vullende plak koek eet voor ontbijt, vind zijn gading bij dit (h)eerlijke bananenbrood met bosbessen en een likje honing. Het is gemaakt met de AIP-compatibele meelsoorten die je terugvindt onder “Voorraadkast” op de voedingslijsten.

Of probeer dit vernieuwde receptje voor speculaaskoek met verwarmende kruiden. Die doet het heel goed als ontbijtkoek, vooral in deze periode van het jaar!

Was koffie voor jou een must in de ochtend? Probeer dan eens deze vervangkoffie van cichorei, als ijskoffie of gewoon warm. Word jij blij van een kop hete chocomelk in de ochtend? Dan is deze AIP chocolademelk zonder melk of cacao helemaal jouw ding.

Balans op je AIP-ontbijtbord

Hopelijk las je al mijn artikel over balans op je bord met AIP. Zo niet, is dit het moment om dat te doen.

Je zal er ontdekken dat we met AIP vooral uitgaan van heel veel groenten. En dat we gezonde proteïnen toevoegen om dat aan te vullen.

De klassieke vorm van ontbijten, met granen, melkproducten en zoete smeersels, is vooral een bron van suikers. En daar willen we net mee gaan minderen. Wegens ontstekingsbevorderend en slecht voor je insulinepeil.

In deze vervangingsreceptjes zit beduidend minder suiker. Maar toch horen ze eerder thuis in de categorie “zoete snacks”. Dus om je op weg te helpen naar een iets meer uitgebalanceerd ontbijt, kan je onderstaande tips uitproberen.

Mini-stapjes voor meer balans:

  • Eet bij je bananenbroodje ook wat ham, sla, schijfjes komkommer en radijs.
  • Rasp een worteltje over je koko-yo-bowl. Of snijd er plakjes avocado bij.

Smakelijk!

PS Ontdek ook ons volgende AIP-ontbijttype in de rij: de slurper.

xxx Catharina

Plaats een reactie