AIP ontbijttype 2: de slurper

Catharina DelmarcelBlog, EtenLeave a Comment

AIP ontbijttype 2 de slurper

Ben jij ’s ochtends te druk met lunches maken voor de kids en het zoeken naar twee bijeenpassende schoenen om nog maar te denken aan ontbijt? Heb je daarom graag iets om snel naar binnen te gieten voor je de deur uit rent?

Jij bent een slurper.

Het kan ook zijn dat je gewoon geen zin hebt in eten, zo vroeg op de dag. Dan zit je liever met je handen om een grote beker, je ogen nog halfdicht, van iets te nippen terwijl je een beetje bij bewustzijn komt.

Evengoed een slurper. Type #2 van onze AIP-ontbijttypes.

Lekkere pap of drinkontbijtjes die ook voedend zijn

Wie het graag warm lust ’s ochtends, wordt meteen blij van deze warme AIP ontbijtpap. Of als je nog niet meteen vast voedsel lust: probeer de warme appel-worteldrank dan eens, die geeft je ook meteen een kick.

Een andere warme optie zijn soepjes. Klinkt misschien wat gek in het begin, maar bij veel AIP’ers is dit een ontbijtfavoriet. Probeer mijn kruidige soep van pompoen en zoete aardappel eens. Of de romige courgettesoep waarin koolrabi (of knolselder) voor het zetmeel zorgt.

Soep laat zich goed op voorhand maken en bewaren in de diepvries. In het weekend kook je een grote ketel met alle groenten die die week in promo staan.

Lekker voor de crunch bij je soep en een geniaal simpel receptje, al zeg ik het zelf, zijn deze 100% AIP-crackertjes.

Voor wie eerder een koud drankje wilt, bijvoorbeeld in de zomer, is er deze lekkere aardbeiensmoothie of de bananensmoothie met een vleugje kaneel. Proteïnepoeder en kokosolie maken hem echt verzadigend, zodat je minder snel weer honger krijgt.

En wie niet vies is van groene smoothies zal blij zijn met deze knalgroene smoothie met kiwi, appel en avocado. Hier is avocado bron van gezonde vetstoffen (omega 3’s nog wel). Experimenteer gerust met andere fruit- en groentesoorten!

Als je groene smoothies gewoon in de blender maakt en niet in een sapcentrifuge, blijven de vezels erin. Je drankje is dan wel wat dikker, maar daardoor kan je op elke mondvol een beetje te kauwen en verteer je beter.

Tips voor ontbijttype 2

Er is op zich niks mis met een vloeibaar ontbijtje als dat gewoon bij jou past. 

Maar doe je het uit haast, dan wil ik je wel op het hart drukken om meer rust in je ochtend te brengen. Ga vroeger naar bed. Laat het scrollen en appen even voor wat het is. Draai de ambitie-knop wat lager. En zorg dat je voldoende nachtrust krijgt. Zo kan je jezelf net dat halfuurtje meer geven dat de morgen low-stress maakt.

Want wat je ook naar binnen speelt, of het nu een smoothie of een steak is, het moet nog door je lichaam opgenomen worden ook! Wie in de stress zit, produceert niet genoeg verteringssappen. Daardoor wordt je eten onvoldoende opgebroken en geabsorbeerd.

Een beetje verspilling van al die mooie ingrediënten.

Ben je vrij relaxed ’s morgens, maar zit je maag dicht, kijk dan eens naar wat je ’s avonds zoal eet. Eet je niet te laat, te veel, te zoet? Of heb je misschien last van een onaangenaam gevoel in je lijf, een opgeblazen buik of andere symptomen? Bespreek ze zeker met je arts.

Algemeen advies voor alle slurpers: blijf variëren. Want als je uit gemak steeds dezelfde smoothies of soepjes maakt, gaat dat op den duur zo vervelen dat je een afkeer krijgt van je eigen ontbijt. En dat willen we niet!

Mini-stapjes voor meer balans:

Je weet intussen wel dat een gebalanceerde AIP-maaltijd voornamelijk uit groenten bestaat, met iets van proteïnen erbij. Onze slurper komt daar soms wat van tekort. Daarom deze stapjes:

  • Soepen: probeer er ook wat vlees of vis aan toe te voegen. Denk aan kippensoep. Gehaktballetjes die je rolt van puur gehakt en mee in de soep laat pruttelen. Spekblokjes. Soepvlees. Of scampi’s en visblokjes, op z’n Thais.
  • Smoothies: probeer een stukje rauwe wortel of selder te knabbelen voordat je je smoothie drinkt. Dat activeert je verteringssappen en voegt meteen wat groenten toe.

Over naar jou

Heb je een van deze dranken of soepjes geprobeerd? Heb jij nog meer suggesties voor vloeibare ontbijtjes? Laat het me weten!

PS Lees hier wat AIP-ontbijttype 3: de brunchliefhebber voor lekkere opties heeft!

xxx Catharina

Plaats een reactie