Hartige AIP-crackertjes

Catharina DelmarcelGebak, Ontbijt, Recepten6 Comments

AIP hartige crackertjes

Iets knapperigs om in te bijten. Je weet niet hoe hard je het mist totdat je eens een paar weken alleen groenten en fruit en vlees en vis gegeten hebt. Bakbanaanchips zijn handig. Maar zo’n neutraler AIP-crackertje, waar je ook iets op kan smeren, is er niet. Ik vind werken met verse bakbananen veel te veel gedoe, dus neen… gewoon bakbananenmeel kopen en hoppakee! Knapperigheid die binnen je dieet past, hoe zalig is dat 🙂

Ook lekker bij een soepje of AIP ontbijtje.

Afdrukken
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon
AIP hartige crackertjes

Hartige AIP-crackertjes

 • Auteur: Catharina Delmarcel
 • Voorbereidingstijd: 25 minuten
 • Kooktijd: 35 minuten
 • Totale tijd: 1 uur
 • Genoeg voor: 1 vol bakblik 1x

Scale

Ingrediënten

140 gr bakbananenmeel

90 gr arrowroot zetmeel

1 theelepel zeezout

½ theelepel bakpoeder

1 theelepel appelazijn

2 theelepels honing

4 eetlepels olijfolie

4 eetlepels palmvet shortening*

60 ml kokosmelk

1 gelatine-ei (= 1 eetlepel gelatinepoeder opgelost in 5 eetlepels warm water)

Voor de afwerking: grove zoutkorrels


Bereidingswijze

1.     Verwarm je oven voor op 150°C.

2.     In een vuurvaste schaal: schep het vet en de honing, zodat ze kunnen smelten

3.     Meet de twee meelsoorten af en meng ze door mekaar.

4.     Schep zout en bakpoeder erbij en giet hier de azijn over.

5.     Voeg de zacht geworden honing en vetten toe. En dan de kokosmelk er doorheen roeren.

6.     Maak een gelatine-ei door het gelatinepoeder te mengen met 5 eetlepels warm water. Roer dit meteen door het deegmengsel.

7.     Maak van het deeg een grote bal. Leg een vel bakpapier ter grootte van je bakplaat op je werkoppervlak. Rol hier het deeg op uit tot ongeveer 2 mm dikte. Strooi er indien gewenst wat grof zout overheen. Schuif nu het bakpapier met het deeg op je bakplaat en doe in de oven.

8.     Laat 10 minuten bakken en schuif de bakplaat een stuk uit de oven. Nu kan je je crackers snijden. Een rolmesje is hier heel geschikt voor, maar het kan ook met een gewoon mes. Snijd vierkante of driehoekige vormpjes. Schuif de bakplaat dan terug in de oven.

9.     Laat nog eens 25 minuten bakken en gebruik een prikkertje om te checken of het deeg klaar is (dan blijft er niets aan plakken). Zet de oven af maar laat de bakplaat nog een kwartiertje in de oven staan. 

10.  Als de crackertjes gereed zijn, laat je ze eerst even afkoelen, maak ze daarna voorzichtig van mekaar los en bewaar in een afgesloten koektrommel.

 


Notities

* Met een mix van olijfolie en palmvet krijg je het beste resultaat. Maar je kan ook kiezen voor maar één van de twee vetten. Palmvet (geen palmpitolie!) kan je ethisch en ecologisch geteeld vinden in deze webshop.

Tip: met deze crackertjes kan je ook croutons en paneermeel maken!

Trefwoorden: AIP, paleo, glutenvrij, zuivelvrij, zonder ei

Comments

 1. Hoi Catharina,

  lijkt me heerlijk. Even vraagje, kan je de arrowroot vervangen door iets anders. Arrowroot is toch een bindmiddel? En de arrowroot zit altijd in kleine potjes, dan zou ik een heel potje moeten gebruiken voor dit gerecht.

  Ik gebruik zelf altijd kuzu. Zou ik de arrowroot ook kunnen vervangen door cassavemeel?

  1. Author

   Hallo Astrid, arrowroot (of pijlwortel) wordt inderdaad als bindmiddel gebruikt. Het zit meestal in potjes van 200 gr, dus dit recept gebruikt ongeveer een half potje. Ik heb het recept nog niet met cassavemeel uitgeprobeerd, maar je zou het erop kunnen wagen, het heeft veelal dezelfde kwaliteiten. Ik raad je dan wel aan om een kleine hoeveelheid te maken als testje. Bij bakken komt aan op de details, het duurt meestal een paar keer voor je een recept helemaal op punt hebt. Misschien moet je wat meer vocht toevoegen, of ga je de verhouding bakbananenmeel – cassavemeel wat willen aanpassen. Veel succes in elk geval! Laat je me weten of het gelukt is?

   PS De reden waarom ik dit zelf (nog) niet met cassave heb geprobeerd, is dat ik niet tegen tapiocameel kan en cassave is van dezelfde plant. Er staat al een pak cassavemeel in mijn voorraadkast, maar ik wacht op een rustigere periode voor het experiment 🙂

 2. Hoi Astrid, ik liep steeds tegen het zelfde probleem aan met arrowroot, dat het kleine potjes zijn. Ik heb dit nu zelf opgelost door bij een bio- groothandel meer verpakkingen in 1 keer te kopen. Is relatief een stuk goedkoper👍

  1. Author

   Hallo Nadia! Je kan werken met kokosvet of olijfolie, als je AIP doet. In dit geval zou ik kokosvet nemen. Het heeft wel niet helemaal dezelfde eigenschappen als palmvet shortening, dat wat op margarine lijkt. Dus het resultaat zal waarschijnlijk ook een beetje verschillen. Het kan zijn dat de hoeveelheid moet aangepast worden, dat is wat aftasten in een recept. Laat me weten hoe het gegaan is!

   xxx
   Catharina

Plaats een reactie