Plannen voor een stressvrij leven, deel 2: een haalbaar dagplan

Catharina DelmarcelBlog, Genieten, stressLeave a Comment

Plannen voor een stressvrij leven deel 1 Zelfzorg eerst

Heb jij ook het gevoel vast te zitten in een jachtig bestaan, als een hamster in een wieltje? Vind je het een uitdaging om Zelfzorg op je agenda te zetten, naast alle andere to-do’s?

Ik kan je verzekeren dat je niet de enige bent.

Doodgewone, dagelijkse stress is een killer voor onze gezondheid. En iets waar veel van mijn cliënten mee worstelen. Net als ikzelf, overigens.

Toen ik na ruwweg 40 jaar eindelijk een verstandige planning leerde maken, was ik net een plofkip die voor het eerst uit haar hokje mocht. Zo veel rust en ruimte! Zo veel meer energie in mijn lijf! Hoe was het mogelijk?

In deze reeks “Plannen voor een stressvrij leven” toon ik jou precies hoe dat mogelijk is.

Je gaat je agenda gebruiken als een super efficiënte tool tegen die dagelijkse stress. Je zal snel voelen hoe deugd dat doet voor je gezondheid.

Zelfzorg als fundament

In het vorige artikel kreeg je de opdracht om uit te zoeken hoe het gesteld is met jouw 6 basisbehoeften: slaap, voeding, energie, ontspanning, beweging en sociaal leven.

Is dat gelukt? Heb je voldoende informatie kunnen vinden over wat je nodig hebt en hoe je energie stroomt in een dag?

Deze informatie is het fundament van je planning. Daarop gaan we nu een haalbaar dagplan bouwen.

Want je hoeft niet superman/vrouw/x te zijn. Je bent gewoon een mens. En eentje met chronische gezondheidsklachten. Dat betekent dat je nóg voorzichtiger moet omgaan met je tijd en je energie.

Dus maken we een plan met respect voor wie jij bij bent. Een realistisch plan, een vriendelijk plan.

“Zelfzorg is het fundament van je planning.
Daarop ga je een haalbaar dagplan bouwen.”

Stap 2: een haalbaar dagplan maken

We gaan nu aan de slag met jouw nota’s uit de 6 vakjes van de vorige stap.

Neem een gelijnd blad papier. Schrijf in de kantlijn de uren van de dag, te beginnen met het uur waarop je ’s ochtends opstaat. Naast elk uur ga je schrijven wat je op dat moment doet.

Op de achterkant doe je hetzelfde, maar voor je weekend-dagplan.

  • Begin met de slaapuren. Je weet om hoe laat je op moet, dat vul je alvast in als eerste moment van de dag. “Opstaan 7:15” Je weet nu ook hoeveel slaap je nodig hebt om je goed te voelen (bvb 9 uur) en wat je ideale bedtijd is (7:15 – 9 uur = 22:15). Noteer een halfuur vóór die bedtijd “naar bed” (22:15 – 30 min = 21:45) .Dat geeft je wat marge om daadwerkelijk in slaap te vallen “Bedtijd 21:45”.
  • Voor een goede nachtrust moet je ontspannen naar bed gaan. Dus noteer meteen om hoe laat je dagactiviteiten eindigen en je rust begint, “Einde werkdag 18:30”. Wellicht heb je opgemerkt dat je ook rustpauzes nodig hebt doorheen de dag, zoals iedereen die chronisch moe of ziek is. Pen die er ook in. “Pauze 14:00-15:00” .
  • Eten moet je doen als je het nodig hebt. Want anders krijg je gevaarlijke bloedsuikerdalingen en lastige snoepbuien. Duid aan in je dagplan wanneer je moet eten, “Lunch 12:30”. En wanneer je het best je eten kan bereiden “Lunch voorbereiden 12:00”. Heb je opgemerkt dat je enkel in de ochtend energie hebt? Gooi dan ’s ochtends alvast wat groenten en vlees in een pan voor het diner. Of plan een batch cook in het weekend. 
  • Nu ga je vakjes maken voor “Activiteiten”. Onder activiteiten hoort alles wat niet rusten of eten of bewegen is. Dus ook huishoudelijke taken, onbetaald werk, klussen, zorgen voor anderen en hobby’s. Vaste werkuren en afspraken kan je alvast als eerste invullen. Heb je de vrijheid om zelf in te delen wanneer je vooral lichamelijk werk doet of met je hoofd werkt? Raadpleeg dan je blad met nota’s uit stap 1 en kies daarvoor de meest geschikte momenten uit.
  • Wat is jouw favoriete manier om te bewegen, en op welk moment doe je dat het liefst? Hou hier zo veel mogelijk rekening mee als je je dagelijkse beweegmoment op het plan zet. Bij mij staat ’s ochtends “Yoga” en “Hond uitlaten”, twee keer in de week heb ik “Middagsessie fitness” (want ’s avonds heb ik daarvoor echt geen puf) en in het weekend doen we soms een wandeling of fietstocht met z’n allen.
  • Een deel van je tijd voor ontspanning kan je reserveren om te genieten van goed gezelschap. Doe iets leuks doen met je gezin of spreek af met vrienden. Ik hou bijvoorbeeld elke dag na school tijd vrij voor mijn kind. Bezoek en afspraken met vrienden plan ik enkel op zaterdag of zondag in de namiddag. Hoe is dat bij jou? Geef “Gezin” of “Vrienden” ook een plekje in je dag of weekend.

Proficiat met het invullen van je dagplan!

De grootste valkuil is om meer “activiteiten” (werk, klussen) te gaan inplannen dan je aankan. Je ziet met dit schema meteen dat zoiets ten koste gaat van jouw tijd om te rusten of te ontspannen. Dus beteugel je ambities en zet Zelfzorg op één.

Ik beloof je dat je, net als ik, zal merken dat je véél sneller vooruit komt als je mínder inplant.

Mini-stap

Ga alvast aan de slag met het invullen van je benodigde uren slaap en kijk of je dit in de praktijk kan brengen.

xxx Catharina

Plaats een reactie