Frieten of chips van bakbanaan

Catharina DelmarcelGroenten, Hapjes, ReceptenLeave a Comment

Friet of chips van bakbanaan paleo AIP

Misschien is het mijn Belgische afkomst, maar frietjes eten, dat is voor mij een essentieel plezier in het leven 😊

Nu moet je met het AIP-dieet een tijdlang aardappelen elimineren, omdat ze behoren tot de groep nachtschadegroenten. En die kunnen nog wel eens voor ontstekingen zorgen in het lichaam. Dus even geen gewone friet of chips. Zoete aardappelfriet is een optie. Of frietjes van een andere stevige groente, zoals pastinaak of rode biet. Maar de meest neutrale, échte frietsmaak krijg je door groene bakbanaan te gebruiken. Wie had dat ooit gedacht… En weet je wat het gekke is? Ik vind deze knapperige frietjes intussen béter dan aardappelfriet!

Er zijn verschillende manieren om van bakbanaan een lekker bijgerechtje te maken. Mijn receptje voor frieten of chips van bakbanaan geeft je de allereenvoudigste manier en is super snel klaar. Probeer ze ook eens als snack, gedipt in een heerlijke AIP guacamole!

Friet of chips van bakbanaan paleo AIP

Bakbanaan is geen banaan, het is een heel andere vrucht. Ze is groter, zwaarder en wordt verkocht als ze groen of zwart ziet aan de buitenkant. Een groene schil betekent dat ze binnenin lekker zetmeelrijk is, zoals een aardappel. De schil van een groene bakbanaan eraf halen, is een beetje een kunstje, ik beschrijf het in het recept (zie ook foto’s). Met een zwarte schil is bakbanaan zoet van smaak, want door de rijping wordt het zetmeel naar suiker omgezet. Dan kan je ze gebruiken als toetje: gebakken op dezelfde wijze in kokosolie, met wat kaneel of vanille erop. Je vindt bakbanaan in de toko of exotische supermarkt, meestal ingevoerd uit Zuid-Amerika, waar de vrucht razend populair is en als patacones of tostones net zo vaak gegeten wordt als friet bij ons. Ook in Azië en Afrika is het erg geliefd.

Friet of chips van bakbanaan paleo AIP

P.S. Heb je een allergie voor banaan? Dat betekent niet dat je meteen ook bakbanaan moet vermijden, het is een compleet andere plant.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Friet of chips van bakbanaan paleo AIP

Frieten of chips van bakbanaan

  • Auteur: Catharina Delmarcel
  • Voorbereidingstijd: 5 minuten
  • Kooktijd: 5 minuten
  • Totale tijd: 10 minuten
  • Genoeg voor: 2 porties 1x

Ingrediënten

Scale

1 groene bakbanaan

1 eetlepel kokosolie

1 eetlepel olijfolie 

Zeezout


Bereidingswijze

  1. Om de bakbanaan te schillen volg je een specifieke methode. Je snijd de bakbanaan in tweeën, de uiteinden hak je eraf en dan maak je in elk stuk met je mes een inkeping langs 2 van de naden. Zo kan je de schil eraf halen.  
  2. Je hebt nu twee gepelde stukken bakbanaan. Deze kan je naar keuze gaan snijden in schijfjes of frietjes van niet dikker dan 0,5 centimeter. Wil je echt héél dunne chips, neem dan je mandoline erbij. 
  3. Doe de olie in een pan en zet het vuur op een iets hoger dan gemiddelde temperatuur. De frieten/chips moet lekker in de hete olie kunnen zwemmen. Ik gebruik graag een mengeling van kokos- en olijfolie, omdat dat minder snel aanbakt, maar je kan ook maar één van beide oliesoorten gebruiken. Of palmvet shortening, gaat ook prima.
  4. Gooi je frietjes of chips in de hete olie en bak 5 à 6 minuten tot ze goudgeel zijn (dunne chips zijn sneller klaar). Tijdens het bakken een paar keer omroeren, zodat ze aan alle kanten goed gaar zijn.
  5. Bestrooi naar smaak met zeezout en… smullen maar! Lekker bij een maaltijd, maar ook als snackje tussendoor🍟 met paleo mayo of heerlijke guacamole als je nog geen ei hebt geïntroduceerd.

Notities

Je kan deze friet of chips ook in de oven maken, zorg dat er voldoende vetstof aanwezig is en draai een paar keer om.

Trefwoorden: AIP, paleo, glutenvrij, graanvrij, zonder zuivel, zonder ei, lactosevrij, zonder nachtschaden

Plaats een reactie

Recipe rating