Hoe overleef je de feestdagen?
Met deze vijf gouden tips

Catharina DelmarcelGenietenLeave a Comment

Hoe overleef je de feestdagen 5 gouden regels

1. To party or not to party? Ask the question

Ja, die vraag mag je stellen.

Als je ergens bent uitgenodigd, of alle vorige jaren zelf een feest gaf, is dat niet per sé een automatische taakstraf. Al kan het wel zo voelen.

Deze overwegingen zijn best nuttig:

° Is het fysiek niet te zwaar of stressvol voor mij?

° Is het emotioneel niet te belastend?

° Kan ik het op mijn eigen manier aanpakken?

° Of de hamvraag: wil ik het liefst gillend weglopen?

Als je alle factoren meerekent en je merkt dat de voordelen to party opwegen tegen de nadelen, lees dan verder.

Ga je ergens uit eten, wapen je dan met mijn artikel “Uit eten met een speciaal dieet”. Want dat vraagt wel een beetje strategische voorbereiding.

Is jouw besluit om dit jaar not to party en het gezellig te maken binnen je eigen privé-bubbel? Dapper van jou! Ga meteen door naar Tip 5.

2. Je eigen party: verdeel en heers

Jezelf opgeven als gastvrouw (of -heer), wil nog niet zeggen dat je ook alles zelf moet doen. Verdeel en heers is de boodschap!

Ik ga er voor het gemak van uit dat je geen butler, chef of cateraar ter beschikking hebt. Dus dan zit je met ruwweg de volgende takenlijst:

  • Een menu opstellen
  • Inkopen doen
  • Het eten bereiden
  • De feesttafel decoreren
  • Het eten opdienen
  • De dranken verzorgen
  • De tafel afruimen
  • Afwassen

De eerste taak neem ik alvast graag van je over. Hier vind je een volledig, luxe AIP-feestmenu, mét keuzeopties en tips voor de planning.

Maar ook de andere taken kan je verdelen.

Je gasten kunnen bijvoorbeeld elk een gerecht bereiden en meebrengen naar het feest. Zo’n georganiseerde “potluck” is heel leuk, omdat niemand zich krom werkt en iedereen met trots zijn eigen gerecht kan laten proeven. In de regel verzorg je als party master best zelf de hapjes vooraf. Stuur naar alle koks een linkje naar één van mijn snel-klaar recepten voor een AIP feest.

Verder kan je aan iedereen die niet te oud of te jong is vragen om te kiezen welke taak ze op zich nemen: opdiener, afruimer, afwasser, keukenassistent of drankmeester. En de kids vinden het vast leuk om de tafel mooi te versieren!

3. Zelf koken: doe zo veel mogelijk van tevoren

Soepen en sausjes kun je op voorhand klaarmaken en koel bewaren. Maak dit weekend alvast een lekkere pompoensoep, schuif ze in de diepvries en dat is al één gang afgevinkt.

De ingrediënten voor een feestelijk slaatje kunnen ‘s ochtends gewassen en gesneden worden. Op het moment zelf hoef je ze alleen nog op een bord of schotel te schikken.

Kies voor de warme gerechten ovenschotels. Die garen vanzelf, zonder dat er niemand in feestoutfit boven een spetterende pan moet gaan hangen.

Of skip het koken en ga voor een feestelijke zeevruchtenschotel, in een wip samengesteld, maar met een overduidelijk wauw-effect.

Met gebak en/of ijs als dessert kan je niet missen. Het staat klaar om (door de keukenassistenten) met een kleine decoratie versierd en dan (door de opdieners) geserveerd te worden.

4. Niet vergeten: mensen zijn moeilijk

Ik zou zelfs meer zeggen: mensen zijn het moeilijkste wat er is. Dat kunnen we maar beter accepteren.

Dus stel je verwachtingen bij. Een harmonisch feest is er eentje zonder al te erge discussies, onderhuidse steken, jaloerse opmerkingen, dronken beledigingen of dolgedraaide kindertjes.

Universele liefde en ongerepte gezelligheid zijn geen realistisch streefdoel.

Vooral als je met chronische gezondheidsklachten worstelt, is het zaak om het stressniveau niet uit de pan te laten swingen bij zo’n feest. Enkele tips:

  • Geef kinderen een aparte plek en een mand vol speeltjes.
  • Voorzie je commentaren op je nieuwe eetwijze, lees dan mijn tips daarover in dit artikel (bij punt 3).
  • Plan een korte wandeling na het eten. Zo is iedereen lekker uitgewaaid.
  • Om irritante gevoelens te ontladen kan een spelletjesmoment ook goed werken.

Volgende week geef ik je een heel effectieve, snelle methode om moeilijke emoties te verwerken. Handig in tijden als deze!

5. Plan zelfzorg in

Dat betekent marges nemen tussen de drukke momenten in. En niet je agenda propvol zetten met koken hier, feestborrel daar en kerstmarkt er nog bovenop.

Ideaalgezien zit er tussen een feestdag en een werkdag ook nog een rustdag.

Plan heerlijke me-time momenten thuis, met een filmpje en een muziekje en een dampend heet bad met bubbels. En je stapeltje ongelezen boeken “voor in de vakantie” ernaast.

Lege dagen met tijd voor een wandeling over knisperend berijmde paadjes. Of een afspraak bij de sauna, de schoonheidsspecialiste of masseur.

Maar vooral: noteer deze momenten officieel in je agenda.

Zo kan je in één blik zien wat er nog beschikbaar is van je tijd om “snel even een bloemstuk te maken voor tante Annie” of “nog eens langs de drankendiscount te rijden omdat ons pa dat vergeten is”. Staat er al een zelfzorgmoment gepland, dan is het antwoord gewoon: neen, dat lukt me niet meer.

Mini-overwegingen voor de feestperiode:

  • Als je zelf een feest geeft: durf je dingen delegeren en ben je goed voorbereid?
  • Als je ergens bent uitgenodigd: kan je het op jouw manier doen of blijf je liever gezellig thuis dit jaar?

Over naar jou

Hoe geniet jij het liefst van de feestdagen? Ben je een party animal of loop je liever met de hond door een bos terwijl het vuurwerk losbarst in de verte? Laat het me weten!

xxx Catharina

Plaats een reactie