Hét AIP feestmenu – smullen zonder gluten, eieren, noten en zuivel

Catharina DelmarcelBlog, EtenLeave a Comment

Stokje met meloen en ham

Je wilt lekker smullen, maar dan wel zonder buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid of andere nare gevolgen? Of je krijgt gasten die om gezondheidsredenen geen gluten, zuivel of allergenen eten en je wilt hen zorgeloos verwennen?

Dit feestmenu vervult alle eisen!

Het is super smakelijk, mooi gepresenteerd en volledig in de eindejaarssfeer.

Je kan de gerechten grotendeels op voorhand bereiden. En zoals al mijn receptjes zijn ze gecreëerd voor de kok met weinig tijd of energie.

Als je verrast bent dat deze rijkelijke hapjes passen binnen een genezend dieet, lees dan meer over het AIP. De voedingslijsten vind je hier.

Vergeet ook mijn 5 gouden tips om de feestdagen door te komen niet en durf de taken te verdelen.

Zo dan. Let’s get this party started!!

De hapjes

***

Forelmousse op komkommerschijfjes

en/of

Stokjes van meloen met prosciutto

en/of

Stokjes van scampi met mango

***

Forelmousse maak je een dag van tevoren. De stokjes zijn snel gemaakt, vlak voor de gasten arriveren.

De drankjes

***

“Berry Happy” mocktail

of

“Booch Royale”

***

Het recept van de “Booch Royale”: schenk een bodempje cassis diksap in een champagneglas en vul aan met kombucha.

Geen zin om cocktails te maken? Zet gewoon een aantal mooie kannen neer, gevuld met fruitsap en wat verse stukjes fruit. Koude flesjes kombucha en bruiswater erbij. En laat je gasten lekker zelf mengen. Proost!

Wie zelf geen alcohol drinkt, maar aan de verleiding kan weerstaan, kan zijn gasten natuurlijk ook een goede fles wijn of cava voorzetten.

De soep

***

Pompoen-zoete aardappelsoep met kruiden

of

Romige courgettesoep

***

Maak je soep op een rustig moment en bewaar ze in de diepvries. De avond voor het feest uit de diepvries halen. Voor de gasten arriveren langzaam opwarmen en serveren met een “bloepje” kokosroom of wat truffelolie als extra feesttoets.

De hoofdschotel

***

Hasselbackgebraad gevuld met spek en rode biet, met veenbessensaus

Of

Papillot van vis en zeevruchten met wittewijnsaus

Of

Gevulde butternut met bospaddenstoeltjes en veenbessensaus

***

Hou je van vlees, vis of vegetarisch? Er is voor elk wat wils. Alle drie de gerechten bereid je van tevoren en zet je gereed in de oven. Kijk naar de baktijden en plan wanneer je de oven opzet (het gebraad duurt het langst, de pompoen heeft 40 minuten nodig en de vis kan je opzetten als de gasten hun soep eten).

De butternut wordt als hoofdgerecht in z’n geheel gepresenteerd. Als het een bijgerechtje is, serveer je maar één helft per persoon, of je zet een paar butternuts in het midden om te delen.

Wie voor het gebraad kiest, leest in het recept aanwijzingen om het feestelijk te maken met kalkoengebraad of een varkenshaasje. Kijk dan wel even na hoe lang de baktijd is (vraag je slager of zoek online op de baktijd van je vleessoort en het gewicht).

De bijgerechten

***

Geroosterde wortelgroenten

Gegrilde spruitjes met knoflook en citroen

Gevulde butternut met bospaddenstoeltjes en veenbessensaus

Witlofsalade met appel, granaatappelpitjes en honingcrème

Salade met vijgjes en frambozen  

***

Bij de vispapillot doen een salade en de butternut het goed. De vegetarische hoofdschotel is goed vergezeld van gegrilde spruitjes en een salade. En bij het gebraad passen alle voorgestelde bijgerechten.

Voor de ovengroenten en de spuitjes: van tevoren schillen en in de oven zetten, klaar om te garen. Je draait de ovenknop om ongeveer 40 minuten voor je gasten aan de hoofdschotel gaan.

De saladedressings kan je in de ochtend maken, de veenbessensaus een of twee dagen van tevoren al.

Was de ingrediënten van de salades eerder op de dag en schik ze à la minute op borden of op een schotel.

De vijgensalade is als bijgerechtje wat kleiner, 1 of 2 vijgjes volstaan. Vervang het gebakken spek met rauwe ham, of laat weg

Het dessert

***

AIP petitfours

en/of

Sorbetijs met extraatjes

***

Sorbetijs is erg zoet, het is waar! Maar als je het bio en zonder toevoegingen koopt, zit er buiten de suiker niets in dat niet AIP is. Dus geniet met mate. Bij het ijs kan je vers fruit serveren, bijvoorbeeld iets exotisch als stervrucht, lychee of een halve passievrucht. Een takje munt doet het ook altijd goed bij bosbes-, sinaas- of citroensorbet. Een ander extraatje is kokosroom waar je wat poedersuiker doorheen roert. Ga je voor gebak én ijs, dan hoeven die extraatjes niet.

Het AIP gebak (zonder granen, gluten, zuivel, ei of noten!) kan je op voorhand maken en invriezen. Of je bakt het vers, de dag voor het feest. Dan afwerken en smullen maar.

Over naar jou

Heb je al een keuze gemaakt tussen alle lekkers? Ben je klaar om met volle teugen te genieten en blakend het nieuwe jaar in te gaan?

Ik wens je alvast een prachtige eindejaarsperiode, veel gezelligheid,en een stralende gezondheid toe. Laat het smaken!

xxx Catharina

P.S. Heb je een gerechtje geprobeerd en was het lekker? Hoe is jouw feest verlopen? Ik hoor het graag!

***

Plaats een reactie