* Kerstmenu *
zonder gluten of melk, paleo AIP

Catharina DelmarcelBlog, EtenLeave a Comment

Kerstmenu paleo AIP glutenvrij lactosevrij zonder noten

Wil je jezelf en je gasten eens extra verwennen met Kerst, maar zijn er mensen bij met voedselgevoeligheden? Geen probleem. Ik heb voor jou een makkelijk maar overheerlijk menu samengesteld waar iedereen onbezorgd van kan smullen.

Dit kerstmenu zonder gluten of melk is helemaal paleo en AIP compatibel. Er zitten dus ook geen noten, eitjes of nachtschaden in. Maar wél veel feestelijke kleurtjes en volle aroma’s. Want je mag wel eens uitpakken met Kerst! De ingrediënten mogen dan iets luxueuzer zijn, de bereidingen zijn telkens super eenvoudig. Speciaal voor de kok met beperkte energie, tijd of focus. (I see you!)

In de komende weken komt er telkens een nieuw Kerstreceptje op het blog. Ik geef je hier alvast een kijkje van wat er komt (met data), suggesties voor bijgerechtjes en links naar alternatieve keuzes.

Onderaan vind je het afprintbare boodschappenlijstje voor het volledige menu. Zodat je de ingrediënten ruim op tijd in huis kan halen.

Het aperitief

Kerstpunch alcoholvrij paleo AIP

Dit jaar krijg je van mij deze prachtige Kerstpunch . Zonder alcohol welteverstaan, maar toch mooi complex en “kerstig” van smaak. In het recept staan ook suggesties voor de kleintjes en voor gasten die wél alcohol drinken. De aanpassing is vlug gemaakt.

Wil je nog meer mocktail inspiratie? Bekijk deze “Berry Happy” dan eens. Tchin-tchin!

Het voorgerecht

Torentje van gerookte zalm, appel en rode biet AIP paleo lactosevrij

Voilà: het torentje van gerookte zalm, appel en rode biet. Met mandarijnrasp en een toefje forelkaviaar erbovenop. Hier komt geen koken aan te pas. Enkel wat snijden, mengen en mooi in een stapeltje schikken…

Wil je het nóg eenvoudiger? Ga dan voor deze heerlijke forelmousse op een schijfje komkommer, appel of een blaadje witloof. Of spies wat lekkers op een stokje en je bent zo klaar: stokjes van scampi en mango of feestelijke stokjes met gedroogde ham en meloen.

Het hoofdgerecht

Wildragout met vijgensaus, oesterzwammen en witloof paleo AIP glutenvrij

Meer Kerst kan het niet worden dan met deze wildragout in vijgensaus met oesterzwammen en witlof. In de heerlijk aromatische saus zit…rode wijn! Huh? Jawel, als je de alcohol laat verdampen, is wijn toegestaan in AIP-recepten. Maar ik doe het maar uiterst zelden. Dus staat er ook een alternatief in het recept, voor wie liever toch geen wijn in huis haalt. Ook als je weet dat je erg gevoelig bent voor histamine of sulfaten, gebruik je beter het alternatief.

Bij dit gerecht doet de geroosterde pompoen met rode ui en kruiden het heel goed. Strooi er nog wat granaatappelpitjes over uit, als een soort kerstconfetti. Wil je graag een iets gesofisticeerder gerecht? Druk de teentjes knoflook uit hun schilletjes (gewoon even knijpen) en meng alles in de blender tot een pompoencrème. Die kan je eventueel met een spuitzak nog in een fancy vormpje spuiten.

Hou je niet van wild, serveer je liever vis, of enkel groenten?

Kijk dan eens op mijn AIP feestmenu van vorig jaar. Daar vind je recepten voor een vispapillot met zeevruchten, een gebraad met veenbessensaus en gevulde butternut met paddenstoeltjes…. Keuze te over!

Dit feestelijke witlofslaatje is een mooi alternatief voor het gestoofde witloof. Of serveer ze gewoon allebei.

Het dessert

Dessertglaasje met bessen- en mangomousse lactosevrij glutenvrij paleo AIP

Mooi hé, deze glaasjes met bessen-en mangomousse? Alweer zo’n super simpel receptje, waar jong en oud lekker van gaat smullen.

Wie graag nog een gebakje op tafel tovert, kan mijn verrukkelijke bramentaartjes al van tevoren klaarmaken. Bij de koffie of thee serveer je een paar glutenvrije pepernoten. En anders zijn er deze schattige AIP petitfours nog. Ik zet ook altijd een bak kokosijs of vruchtensorbet in de diepvries. Dat is leuk als extra dessertoptie. Of voor tweede Kerstdag 🎅

Boodschappenlijstje

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor het hele feestmenu. Ik laat de hoeveelheden open, die kan je zelf invullen naar gelang het aantal gasten dat bij jou aan tafel komt. Klik erop en print het af. Lekker handig.

Veel kookplezier en vooral: geniet van een mooie Kerst! 🎄🎄🎄

xxx Catharina

Plaats een reactie