Beginnen met AIP: zo maak je er een succes van

Catharina DelmarcelBlog, EtenLeave a Comment

Het is zover. Je hebt al een hele poos positieve dingen gehoord van anderen die het AIP-dieet deden. Of je behandelaar heeft je verteld dat het jou kan helpen bij je chronische klachten. En na wat wikken en wegen (ehm, hoe lang geen chocolade of koffie?) heb je besloten ervoor te gaan. Yes! Wat een krachtige daad voor jezelf. Je zal weldra merken hoeveel invloed voeding heeft op je lijf. En dat zal je kijk op eten voor altijd veranderen. In de positieve zin!

Ik help je graag om jouw AIP-ervaring zo makkelijk en succesvol mogelijk te maken. Hier zijn een paar inzichten en tips voor beginners.

1. Wees voorbereid

Voorbereiden is het halve werk! Wanneer wordt het moeilijk om je aan je dieet te houden? Als er niks in huis is. Of als er allemaal dingen voor je neus staan die je tijdelijk niet kan eten (marshmallows? help!). Of als je met honger in de supermarkt staat. En je niet meer zeker weet of dat ene ingrediënt nu AIP-Oké is of niet. Dat loopt zelden goed af.

Mijn advies is om eerst een paar weken de tijd te nemen om je goed voor te bereiden. Druk de AIP voedingslijsten af en hang ze op in je keuken. Steek zeker ook een kopietje in je tas voor bij het inkopen doen. Sommige mensen lamineren ze zelfs, slim hoor.

Sla dan een voorraadje in van de producten die langer bewaren (zie “AIP voorraadkast”), sommige zal je online moeten bestellen. Vul je diepvries met vlees, vis, groenten zoals bloemkoolrijst of soepgroenten (check wel altijd de ingrediënten) en fruit zoals besjes, om smoothies mee te maken.

Ga alvast experimenteren met een paar AIP-recepten. Zo weet je wat in de smaak valt bij jou, en je gezin. Champigonroomsaus zonder melk of gluten bijvoorbeeld. En een lekkere tomatensaus zonder tomaat. Een aantal recepten zoals soepen, gebraad of gehaktmuffins met groenten kan je op voorhand bereiden en in porties invriezen. Handig voor later! Gebak en crackertjes zijn ook altijd leuk om in de diepvries te hebben.

Tip: heb je weinig ruimte in je diepvries? Overweeg om een extra diepvriesje aan te schaffen. Die zijn vaak ook tweedehands voor een prikje te vinden.

2. Hou het simpel

Hou je aan de AIP-voedingslijsten en kies daarbinnen de dingen die je goed verdraagt. Als je weet dat je bijvoorbeeld knoflook of kokosvet slecht verteert, moet je daar nu niet mee beginnen. Eet je van een bepaald AIP-ingrediënt graag een beetje, maar niet heel veel, dan doe je dat. Zo simpel is het.

Kies ook gerechten die niet te veel tijd, moeite of afwas vergen. Je zal een poosje al je maaltijden vers koken, dus die moeten snel gemaakt zijn. Het beste blijf je dicht bij de gerechten die je gewend was te eten als warme maaltijd (of salade). Een evenwichtige AIP-maaltijd opbouwen, is niet moeilijk, lees de instructies in dit stappenplan.

Ga niet nog een ander dieet hier bovenop doen, zoals laag FODMAP, “zonder citrus” of koolhydraatarm*. Tenzij je arts of behandelaar je dit heeft voorgeschreven, uiteraard. Merk je na enkele weken op dat er voedselgevoeligheden blijven, dan kan je gaan onderzoeken waaraan dat ligt en nog meer ingrediënten schrappen. Consulteer liefst een deskundige om je hierbij te begeleiden.

Tip: ga wat snuisteren in de recepten op dit blog, ze zijn allemaal super simpel en snel klaar!

* Het AIP-dieet is uit zichzelf een koolhydraatbeperkt dieet, zonder dat er speciaal koolhydraten geteld worden. In dit artikel lees je meer over suikers en balans houden.

3. Hou rekening met emoties

Onderschat niet hoeveel emotionele lading er aan voeding vasthangt. Iedereen heeft zo z’n familietradities, religieuze tradities of kleine momentjes. Vrienden zien, collega’s trakteren, vakanties vieren. Overal komt wel een hapje of glaasje aan te pas.

Gelukkig bestaan er ook lekkere AIP-hapjes en sprankelende mocktails om op de borrel te serveren! ’s Winters maak je zelf pepernoten (speculaasjes), of een heus AIP Kerstmenu. Hier vind je nog meer recepten en ideetjes voor feesten.

Ook als je een stress-eter of een emotionele eter bent (en wie is dat niet?) is het goed om voorbereid te zijn op moeilijke situaties. Is er iemand waar je mee kan praten als je het zwaar krijgt? Doet een lang bad, een grappige film of een creatieve hobby je ook deugd? Anders neem je toch een punt AIP appeltaart , een mok AIP chocomelk of een aardbeiensmoothie (of ijsje).

Tip: weet jij wat jouw emotionele eet-triggers zijn? Maak eens een lijstje. Zo weet je van tevoren wanneer er een moeilijk moment aankomt, en kan je daar ook op inspelen.

4. Laat je leefstijl je dieet ondersteunen

Fris en uitgeslapen door je dag gaan, is niet alleen veel aangenamer, het zal je ook helpen om je dieet beter te volgen. Hetzelfde geldt voor stress: het is niet makkelijk de snoepautomaat te negeren als je strak staat van de spanning.

Dus ga op tijd naar bed. Doe ’s avonds iets wat je ontspant, in plaats van urenlang voor de buis te hangen. Chateau Meiland kan je altijd nog opnemen voor later 🙂 Geniet van lachen en samenzijn met mensen waar je je goed bij voelt. En zorg dat je overdag wat beweegt en daglicht in je ogen krijgt. Dat is belangrijk voor een goed waak-slaapritme.

À propos, we hebben het hier over zacht bewegen hé, niet over sporten. Een korte wandeling, enkele zachte yoga-stretches of even op de fiets naar de buurtkruidenier is ook bewegen. Probeer elke dag iets van beweging te ondernemen.

Tip: meer leuke manieren om te bewegen zonder te sporten vind je in dit artikel.

Over naar jou

Heb je nog vragen over het AIP-dieet? Laat een berichtje achter op mijn Facebookpagina of Instagram. Of sluit je aan bij onze AIP steungroep.

Veel succes met jouw AIP-avontuur! 💙

xxx Catharina

Plaats een reactie