Stappenplan voor een
evenwichtige AIP-maaltijd

Catharina DelmarcelBlog, EtenLeave a Comment

Stappenplan voor een evenwichtige AIP-maaltijd

Hey, hallo!

Wil jij ook aan het AIP-dieet beginnen, maar is het je nog wat nieuw en veel?

Of ben je al een tijdje bezig maar heb je een vermoeden dat je maaltijden niet echt in balans zijn?

Ik ken het wel. Je kan soms zo hard bezig zijn met alles juist doen qua dieet, dat je nogal euhm vreemde combinaties op je bord ziet verschijnen.

Maar weet je, lekker AIP eten is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Je hebt er zelfs geen recept bij nodig. Gebruik gewoon de AIP-voedingslijsten en volg het onderstaande stappenplan voor een evenwichtige AIP-maaltijd. Dan zit je gegarandeerd goed.

In de eerste 3 stappen toon ik je hoe je een AIP-maaltijd samenstelt. Als voorbeeld nemen we de maaltijd op de foto. In stap 4 lees je hoe we bij dit dieet omgaan met snacks, fruit en ander zoets. En dat is het.

Let’s get this show on the road!

1. Kies een sappig stukje vlees, vis of zeevruchten

Proteïnen hebben we nodig om te herstellen. Ze geven ook “body” aan je maaltijd en houden je langer gevuld. Dus kies om te beginnen een lekker stukje vis of vlees en baseer daarrond je maaltijd.

Waar heb jij zin in vandaag?

Een rundsburger, gebraden kippetje, lamskoteletjes, een biefstuk, kippenlevertjes met spek of gehaktbrood…? Of eerder kabeljauw, zalm, viscakejes, maatjes, mosseltjes, een blikje tonijn, gerookte forel, of een papillot met schelpjes…?

Alles mag met AIP, ook de vettere stukken! Zo lang je je ervan verzekert dat er geen toevoegingen bij het vlees of de vis zitten die niet AIP zijn (zoals meel, ei, aardappel, paprikapoeder, E-nummers). De portiegrootte bepaal jij zelf, naar eigen smaak en behoefte.

In de maaltijd op de foto ging ik voor kipfilet: besprenkeld met olijfolie en kruiden, 15 minuten onder de grill in de oven.

2. Kies een paar kleurrijke groenten

Welke groenten heb je in huis? Wat verteer je goed?

Neem waar je trek in hebt en wat past bij de vis of het vlees dat je koos. Je mag alle groenten nemen, behalve de nachtschades (tomaat, paprika, aubergine, aardappel). Gebruik lekker wat AIP-Oké vetstof in de bereiding. Want ook vetten heb je nodig.

Hoe meer variatie en kleur op je bord, hoe beter. Meestal bevat een AIP-maaltijd minstens 3 soorten groenten. Soms heb je minder tijd en zijn het er maar 2, dat is ook niet erg natuurlijk.

De klassieke portie aardappelen/ pasta/ rijst/ granen vervang je met zetmeelrijke groenten. Die staan op de AIP-oké lijst apart vermeld. Ze voorzien je van trage koolhydraten en veel vezels. Met groenten als courgette, zoete aardappel, pompoen of knolselder kan je trouwens ook “spaghetti” maken (hier een recept voor groentepasta).

Naast zetmeelrijke groenten zijn er tientallen soorten groenten in alle kleuren van de regenboog. Groene bladgroenten, rode of witte kolen, sappige witlof of asperges, knapperige radijsjes of selder. Maak ze in een salade of gekookt, fijn gesneden of in een puree, in frietjes, in de oven geroosterd of in de soep.

In de maaltijd op de foto zie je 6 verschillende groenten: pompoen en rode ui, in 10 minuten geroosterd op de bakplaat in dezelfde oven als de kip. Daarnaast sliertjes van wortel, pastinaak en courgette, met een dunschiller gemaakt. Die gingen mee de oven in. En ten slotte paksoi, 5 minuten in kokend water gegooid en afgegoten.

3. Voeg smaakmakers toe: kruiden, olie, aromaten

Hier komt de finesse in je gerecht. De smaakmakers waar je eindeloos mee kunt variëren. Zo’n kleine toets toevoegen is snel gedaan en brengt een hele weelde aan aroma’s op je bord.

Strooi simpelweg een handvol AIP-oké kruiden over je gerecht, vers of gedroogd. Besprenkel met olijfolie, wijnazijn, balsamico, citrussap of kokosamino’s (een vervanger voor sojasaus). Maak het nog lekkerder met een handvol olijfjes, granaatappelpitjes, bosuitjes of ananasblokjes. Gewoon doen wat je lekker lijkt!

Op dit blog vind je ook recepten voor AIP sausjes, dips en marinades.

In de maaltijd op de foto werden de geroosterde pompoenschijfjes bestrooid met kaneel, knoflookpoeder en zeezout. Achteraf deed ik er nog verse tijm, rozemarijn en munt uit onze tuin op. De groentesliertjes hadden olijfolie, zeezout en gedroogde oregano. De kipfilet werd ingesmeerd met mijn eigen AIP-kipkruidenmix (een receptje dat in mijn boek komt). Op de paksoi zit enkel wat zout, maar je zou er ook een geutje kokosamino’s overheen kunnen doen.

4. Toetjes en snacks

Maak je AIP-bordje groot genoeg, en schep gerust nog een keer op. Dan heb je bijna nooit behoefte aan een dessert.

Wil je een tussendoortje? Neem dan liefst iets overwegend hartigs. Zoals een AIP aperitiefplankje met gedroogde worst, olijven, vruchten en rauwkost. Kokoswraps met zalm. Of guacamole en bakbanaanchips.

Soms wil je toch iets zoets. Een punt appeltaart als vieruurtje. Of ’s avonds een blokje speculaaskoek bij de thee. Wat gestoofd fruit of een smoothie voor ontbijt, als je een zoeter ontbijttype bent.

Dat kan. Maar zie deze zoete hapjes wel als een extraatje. En ga er niet op bouwen als zijnde een echte maaltijd.

Fruit is een luxe, het snoepjesassortiment van de natuur. Verse aardbeien in de lente. Passievrucht of mango. De eerste nieuwe perziken. Zo veel smaken en kleuren! Fruitslaatjes heb je in een wip klaar en je kan er naar hartenlust mee variëren. Ook een beetje natuurlijk vruchtensap is OK. Als je lichaam het goed verteert, is er niks mis met 1 à 3 stukken fruit op een dag.

Wil je bloedsuikerpieken uit fruit vermijden? Neem je fruit dan bij een maaltijd, doe een dot kokosroom op je fruitsla of combineer vruchten met rauwkost en charcuterie. Bessen bevatten minder suikers en zijn daarom een veilige keuze voor wie echt koolhydraatarm moet gaan.

Een extra tip

Eén extra tip wil ik je bij dit eetplan nog geven: koop als het even kan onbehandelde producten. Die hebben niet alleen méér smaak, wat je zal opvallen als je meer pure ingrediënten eet, ze bevatten ook minder toevoegingen die je gezondheid belasten. Adresjes voor budgetvriendelijke bio-producten vind je in de bestanden van onze besloten AIP steungroep op Facebook. Het loont de moeite om bij promo’s een voorraadje in te slaan voor de diepvries.

Veel succes met je komende AIP-maaltijden. Eet lekker, geniet en voel hoe je lichaam hiervan opkikkert!

xxx Catharina

PS Heb je meer hulp nodig bij het (overstappen naar) AIP? Dan kan je me altijd contacteren via mijn praktijk voor gezondheidscoaching.

Plaats een reactie