AIP ontbijttype 5: de twee-fasen ontbijter

Catharina DelmarcelBlog, EtenLeave a Comment

AIP ontbijttype 4

Was je altijd een “chocoladebroodje met een cappuccino”-type ’s ochtends? Dan zit de kans erin dat je overschakelen naar een hartiger soort ontbijt echt niet te pruimen vindt.

Voor jou begint de dag met iets zoets. Punt.

Maar intussen heb je ook al wel begrepen dat te veel suiker je gewoon ziek maakt. Dus sta je, een beetje aarzelend, open voor een compromis.

Goed, dan kiezen we de middenweg! Je neemt een klein, zoet eerste onbijtje aan het begin van de ochtend. En wat later voeg je daar een hartiger tweede ontbijtje aan toe.

Geleidelijk aan kan je zo de balans gaan verschuiven.

Fase één: maak het zoete spul iets minder zoet

Dat eerste, snoeperige ontbijt maak je nu een beetje kleiner en ook een tikkeltje minder zoet.

De portiegrootte van je zoete first breakfast beperken is niet zo erg als je weet dat er halverwege de ochtend nog een tweede ontbijtje volgt.

De hoeveelheid suikers beperken lukt ook als je voor AIP-compatibele gebakjes kiest. Heb je mijn wortelmuffins, mijn bananenbrood met bosbessen, mijn appeltaart, speculaaskoek of machtige AIP brownies al geprobeerd? Neem er gerust een stukje van voor je eerste ontbijt.

Smeer wat jam of honing op een AIP crackertje. Of neem een heerlijk vullende bananensmoothie, een kom kokosyoghurt met granola of AIP porridge.

Met een lekkere kop AIP mocaccino erbij.

Fase twee: neem een hartig tweede ontbijtje

Halverwege de ochtend haal je dan iets hartigs boven dat jou toch voorziet van die groenten en proteïnen die we zo hard aanbevelen bij het AIP-dieet.

Tegen die tijd is de slaap al uit je ooghoeken gepulkt. Je hebt al een beetje rondgelopen, wat werk verzet. Nu steekt het idee van een hartig hapje je niet meer zo tegen.

Wat ga je kiezen voor second breakfast?

Probeer eens een bescheiden brunchbordje uit. Of doe zoals de restjeseter en ga voor lekkere kliekjes. Handig om mee te nemen is ook een sandwich van broccolibrood met ham, of gerookte zalm en rauwkost, of met mijn slimme tonijnsalade!

Snel om naar te grijpen zijn deze gehaktmuffins met groenten die je prima vooruit kan maken, bijvoorbeeld op zondag, voor een hele week.

Mini-stapjes naar een gezonder ontbijt:

  • Heb je nog steeds veel tegenzin tegen dat hartige tweede ontbijtje? Begin klein: schil een wortel, neem een handvol olijven, wat komkommer, of een paar plakjes gedroogde ham.
  • Vervang je cappuccino door cichorei-koffie met kokosroom, een sprenkeltje vanille of kaneel en een klein lepeltje AIP-compatibele zoetstof.

Over naar jou!

Ben jij ook een verstokt zoet-eter in de ochtend? Welke van de voorgestelde “tweede ontbijtjes” kan jou wel bekoren? Laat het me weten!

Hier lees je over de combi-chef, de laatste in onze reeks AIP-ontbijttypes

xxx Catharina

Plaats een reactie